IslamBosna.ba- Predsjednik Predsjedništva za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske, turski reisu-l-ulema Mehmet Gormez je rekao da će vratiti službeni luksuzni automobil koji je kupljen za njegovu upotrebu.

U intervju za privatni TV kanal Haberturk u Ankari, Gormez je kazao u ponedjeljak uveče: „Mi ćemo ga vratiti kako bi bili primjer“.

U decembru prošle godine jedan turski dnevnik izvijestio je da je Predsjedništvo za vjerske poslove kupilo autombil marke Mercedes, S500 sedan, vrijedan milion turskih lira, oko 368.500 američkih dolara.

Ovaj novinski članak izazvao je kontraverze i pitanja oko toga da li je predsjedniku  Predsjedništva za vjerske poslove treba dati tako skup automobil. Predsjedništvo za vjerske poslove je negiralo izvještaje i navela da je automobil kupljen od novca iz budžeta Diyanet fondacije u sklopu Uprave a ne od privatnih donacija građana.

„Od kako sam vidio izvještaj ovaj automobil je postao mezar za mene,  i ja ne želim biti u mezaru“, kazao je Gormez, dodajući da nije koristio automobil ‘niti jedan dan’.

Iako je priznao da je njegov ured izdao zahtjev za novim službenih automobilom jer je sadašnji prestar, on je kazao da su novinski izvještaji o kupovini ustvari ‘kampanja da se diskredituje Diyanet”.

IslamBosna.ba