, i tom prilikom je izraelski lobi u Beču, gradu u kojem živi 8.000 Jevreja prema popisu stanovništva iz 2001., isposlovao postavljanje “Telavivske plaže” na dunavskom kanalu u centru grada, koja će biti u funkciji od maja do septembra.

Uloženo je dosta novca da se tu napravi imitacija telavivske plaže u pokušaju da se stanovnicima Beča izbriše slika Izraela kao države koja vrši genocid nad stanovništvom od kojega su zemlju oteli po uzoru na svoje zaštitinike u SAD-u, te da se pokaže kako tamo funkcioniše sve normalno kao i u Beču. Hljeba i igara.

Srećom, austrijska kampanja “Gaza mora živjeti”, je također organizovala odgovor na ovaj propagandni projekat, a to je “Plaža Gaze”, koja će biti pokretna jedinica i svijetu pokazivati život Gaze “sve dok na telavivskoj plaži pokušavaju prodati ‘mirnodopsku realnost’ života u Palestini.” U ovoj akciji govornici će biti: Paula Abrams iz „Jevrejskog glasa za pravedan mir na Bliskom Istoku”, Franz Sieder, katolički svećenik iz Amstettena, Leo Gabriel, koordinator za „Gaza mora živjeti”.

U vrijeme akcije više Palestinaca će biti držani zatvoreni u jednom vojnom transportnom kamionu. Na jednoj strani kamiona će biti ispisane činjenice o blokadi Gaze, a na drugoj će prolaznici biti u mogućnosti da ostave svoje komentare, a za sada je predviđeno da se pokretna jedinica zaustavi na sljedećim lokacijama: Donaukanal, Oper, Votivkirche, MQ, Karlsplatz, Albertina, Secession, Volkstheater, Schönbrunn. Na “Telavivskoj plaži” će se dijeliti leci u kojima će se posjetioci pozivati da “malo proslave i na ‘Plaži Gaze'”.

Dana 27. maja 2009., kampanja “Gaza mora živjeti” također organizuje predavanje prof. Normana Finkelsteina, svjetski renomiranog naučnika i autora knjige “Industrija Holokausta”, na temu: “Korijeni izraelsko-palestinskog konflikta: izgledi za mir”, u kampusu stare AKH, sala C1.

Pozivaju se svi koji žive u Beču i okolnim mjestima da prisustvuju ovim aktivnostima u znak podrške patnji naroda Palestine, ostavljenog na cjedilu od strane cijelog svijeta.

 

IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *