“Kao američki građanin i prijatelj BiH”, viši stručni saradnik pri Centru za transatlantske odnose pri Johns Hopkins univerzitetu, dr. Michael Haltzel izjavio je za Oslobođenje da će BiH opstati i da neće biti promjene granica.

Nada se da su predstavnici svih političkih stranaka u BiH spoznali da članstvo u NATO-u i EU treba biti u interesu svakog građanina BiH, te da će svaki pojedinac, grupa, politička stranka ili entitet biti u stanju ostvariti ono što žele.

“Pregovori su nešto što funkcioniše po principu daj i uzmi. Uvjet za uspješne pregovore je da političke partije međusobno sarađuju. Shodno tome, naglasio bih da postoji dovoljno prostora za poboljšanje funkcije kantonalnih, entitetskih vlada, te vlasti na državnom nivou”, rekao je Haltzel.

Također, smatra da ima dovoljno prostora i za poboljšanje uvjeta za bolje poslovne mogućnosti i privlačenje stranih investicija.

Ključni cilj američke politike, ističe, su stabilnost, cjelovitost i mir u Evropi.

Pri tome, vjeruje da će se Balkan uspjeti bolje pozicionirati na međunarodnoj sceni kroz širok spektar aktivnosti, koje Centar implementira, piše danas Oslobođenje.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *