Ključne pozicije

Prema najnovijoj analizi kadrovske križaljke na državnom nivou, Srbi zauzimaju 18 čelnih pozicija u državnim institucijama, čak četiri više nego što bi trebali, a političari iz RS ne kriju ambicije da zahtijevaju još nekoliko pozicija.

Iako državu, prema zvaničnoj politici Banje Luke, "ne vole", to ih, očito, ne sprečava da njome vladaju, pa tako srpski zvaničnici drže ključne pozicije u skoro svim državnim organima za provedbu zakona – Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Državnom tužilaštvu i Uredu za saradnju s Interpolom.

Srbi su direktori Službe za poslove sa strancima, Direkcije CIPS, Pravobranilaštva BiH i još nekoliko važnih državnih institucija.

Višak direktorskih mjesta koje su zauzeli Srbi nauštrb je onih koja bi, prema ravnopravnoj zastupljenosti, trebala pripasti Bošnjacima. Hrvatima bi, prema ravnopravnoj zastupljenosti, trebalo pripasti osam mjesta, koliko ih oni i imaju prema sadašnjem rasporedu, što govori da nemaju razloga za nezadovoljstvo.

Bošnjaci imaju 14 mjesta čelnika državnih organa, ali je trojici direktora iz reda Bošnjaka,  čelnicima Uprave za indirektno oporezivanje, Direkcije za evropske integracije i Regulatorne agencije za komunikacije, istekao mandat.

Tome treba pridodati i upražnjeno mjesto Agencije za državnu službu, koja je pripadala građanima iz reda ostalih.

Upravo na te pozicije su političari iz Banje Luke bacili oko i traže da srpski kadar i njih zauzme. Posebno se to odnosi na pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

Jedan član

Ako bi Bošnjaci dozvolili da izgube poziciju direktora UIOBiH, bili bi potpuno istisnuti iz svih ključnih finansijskih tokova u državi. Već sada Bošnjaci nemaju nijednog ministra finansija niti u entitetima niti u državi, u Fiskalnom vijeću BiH imaju samo jednog člana, a Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, također, samo jednog člana.

Slično je i s ostalim pozicijama koje se uskoro trebaju popuniti. Svako novo mjesto koje Bošnjaci izgube, značit će novo kršenje odredbe o jednakoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u državnoj vlasti i njihovo marginaliziranje u državnoj upravi.

Pomjeranje pojedinačnih pozicija

Ozbiljnih razgovora među vladajućom šestorkom o kadrovskoj križaljci još nije bilo, iako pojedine stranke u javnosti već duže iznose svoje zahtjeve. No, kako saznaje "Dnevni avaz", preraspodjela mora uzeti u obzir i činjenicu da su imenovanja, prilikom osnivanja državnih institucija, u najvećem broju dogovarana u paketu.

Otvaranje tih "paketa" onda znači pomjeranje ne samo pojedinačnih pozicija nego i cjelokupne raspodjele pozicija na državnom nivou.

Izetbegović: Ispraviti debalans

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović ističe u izjavi za "Avaz" kako "ne dolazi u obzir da Bošnjaci prepuste pozicije čelnika tri državne institucije – UIO, DEI-ja i RAK-a."

– Te institucije trebaju pripasti Bošnjacima, bez ikakve sumnje. Ali, dalje treba raditi da se ispravi debalans koji postoji u proporcionalnoj zastupljenosti. Odluka Ustavnog suda BiH mora se poštivati i treba ići na preraspodjelu sve dok svi ne dobiju onoliko koliko im pripada – kaže Izetbegović.

T. LAZOVIĆ

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *