IslamBosna.ba– Najveća danska džamija, prva sa minaretom u ovoj zemlji, otvorena je u četvrtak na sjeverozapadu Kopenhagena. Za izgradnju džamije Katar je izdvojio 20,1 miliona eura.

Dugotrajna politički utjecaj anti-imigrantske Danske narodne stranke (DPP) i karikature Poslanika, s.a.v.s., koje su se pojavile u danskim novinama, su dovele do zategnutih odnosa između najveće vjerske manjine u Danskoj i ostatka stanovništva.

Nakon godina političkih previranja  i ‘ne u mom dvorištu’ protesta, muslimani Kopenhagena proslavljaju otvaranje ovog kompleksa na 6.700 kvadratnih metara. Kompleks se sastoji od džamije, kulturnog centra, televizijskog studija i fitness centra.

Predstavnici Crkve Danske kao i jevrejske zajednice prisustvovali su otvorenju džamije.

Pojedini skeptici iz desničarskih stranki napomenuli su da činjenica da je džamiju finansirao Katar izaziva sumnju da ova država može koristiti džamiju da širi svoj utjecaj među danskim muslimanima.

Međutim, Muhamed el-Maimuni, glasnogovornik Islamskog vijeća Danske, pod čijim vlasništvom se nalazi džamija, kaže: „Mi nismo uključeni u politiku Katara i nemamo nikakve veze sa  situacijom u Kataru. Islamsko vijeće Danske ima pune ovlasti nad retorikom koja će se ovdje koristiti. I to je razlog zbog čega smo jako sretni sa ovom donacijom, to je velikodušni dar koji je došao bez ikakvih zahtjeva“, dodao je on.

4

0

2

1

7

6

 

Od Osmana, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 

“Ko sagradi džamiju, želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo,

Allah će mu zbog toga u Džennetu sagraditi kuću poput nje.”

(Buhari, 450; Muslim, 533; i mnogi drugi.)

IslamBosna.ba