Od 2000 godine, živi u Švedskoj, i radi kao dopisnik “Dnevnog avaza”, a kao freelance novinar je prisutan u nekoliko medija koji izlaze u Skandinaviji. Stalni je saradnik časopisa za naučnu i kulturnu afirmaciju Bošnjaka “Novi horizonti” i dugogodišnji kolumnista najčitanijeg bošnjačkog web-magazina Bošnjaci.net. Član je redakcije magazina Diwan, koji izlazi u Luksemburgu na bosanskom, francuskom i njemačkom jeziku. Njegove radove su objavljivali brojni časopisi sa područja bivše Jugoslavije, prenosi ih velik broj web-portala, a napravio je i nekoliko priloga za Radio i Televiziju. Član je Bošnjačkog Akademskog Foruma (BAF).

KIP.ba: Možete li nam, ukratko, opisati vaš put i transformaciju iz novinara u pisca?

Mahmutović: Veoma su rijetki novinari koji nisu postali pisci, pogotovo oni sa dugim novinarskim stažom kao što je moj. Jednostavno sam shvatio da neke priče i događaji na koje nailazim u svom poslu novinara trebaju da se sačuvaju što duže, a to je moguće samo u knjizi, jer su novinski članci, ma koliko bili jaki i vrijedni, veoma kratkoga roka trajanja.

KIP.ba: Kako je sve počelo sa prvim romanom?

Mahmutović: Prvi roman Pokošeni cvjetovi Krajine sam napisao zbog opšteg pomanjkanja informacija o tome kako je nastao Agrokomerc i kako su nam srpske obavještajne službe od Fikreta Abdića pravile “babu”, da bi on kasnije uradio ono što je uradio. Trebalo je narodu samo dati prave informacije, a naš krajiški narod nije glup pa da ne zna razmisliti svojom glavom. Planovi o Velikoj Srbiji nisu počeli devedesetih godina. Naše komšije su se na to brižno pripremale dugi niz godina, zato im je u Krajini trebao neko ko će krajišnike povesti u smjeru u kojem žele oni. Vojne operacije u kojima je Fikret Abdić rame uz rame sa najvećim srpskim zlotvorima “oslobađao” Krajinu su jasan dokaz da je to tako. Danas njegove rijetke pristalice kad govore o tome krenu negdje sa sredine i bave se posljedicama, a ne uzrokom, pa im dođe to ispravno, te pravdaju čak i to otvoreno kolaborairanje sa četnicima!

KIP.ba: Koji vam je od vaših romana najdraži i zašto?

Mahmutović: Možda mi je upravo taj roman Pokošeni cvjetovi Krajine najdraži iz razloga što sam vidio da sam uspio u svojoj namjeri da informišem ljude i navedem ih na razmišljanje. Naišao sam na mnoge pristalice Fikreta Abdića, koji su pročitali roman i nisu osjetili da od njih pravim zvijeri i zlikovce, već da ih većinu smatram izmanipuliranima i na taj način zloupotrijebljenima. Spomenuo sam već ulogu njihovog babe u agresiji na BiH, a njegovo umijeće u ekonomiji se pokazalo sa firmom FINAB u Rijeci, koju je osnovao od para Agrokomerca i uz svesrdnu podršku Franje Tuđmana. ta firma je na stubu srama u Hrvatskoj gdje je nedavno objavljena lista dužnika državi, kao dužnik od blizu 15 miliona kuna, a njegovi radnici gladuju! Sad se jasno vidi da je on u ekonomiji obični šarlatan, uostalom on je agronom nije ekonomista, ali i veliki manipulator!

KIP.ba: Kako komentirate vjerske i političke podijele među Bošnjacima?

Mahmutović: Vjerske i političke podjele su prisutne među svim narodima na kugli zemaljskoj, samo što nas najviše pogađaju podjele među nama. Međutim, čudno je da su te podjele tako vidljive obzirom na to da je ugrožen naš biološki opstanak! Narodi u tim situacijama nađu načina da se ujedine, ali nama to ne pada na pamet! Barem političara što se tiče tako je. Ne slažem se sa sadržajem vašega pitanja u kome spominjete vjerske podjele. Ja ne vidim da one postoje, iako se to isto nastoji isforsirati, sem u Srbiji gdje je opet država za svoj ćar osnovala paralelnu Islamsku zajednicu i postavila svog reisa. Ali ni to nije razbilo IZ koja je jedina monolitna snaga u kojoj su se bošnjaci uvezali i odolijevaju svim udarima. Naravno da bi i tu moglo da bude bolje!

KIP.ba: Šta mislite o Krajini, te političkom, ekonomskom i vjerskom stanju u njoj?

Mahmutović: Ja doista mnogo putujem i sasvim sam kompetentan da procijenim da je Krajina dosta ispred u odnosu na druge dijelove BiH pa čak i nekih država EU. U Krajini ima mnogo poštenih privrednika koji svojim radnicima omogućuju kakav takav redovan dohodak. Velik broj Krajišnika je vani, i to je trajna infuzija u obliku svježeg kapitala. Imamo i nekoliko dobrih političara i načelnika opština. Ja sam član SDA, ali moram pohvaliti načelnika Cazina, gospodina Nermina Ogreševića iz ASDA, koji ga je uredio kao neki austrijski gradić ili Hamdiju Lipovaču iz SDP-a ,koji pokazuje jednu širinu u pogledima, trudi se! Ima čak i DNZ vrijedne članove poput Hafeze Sabljaković, naravno da ima i moja SDA i druge stranke. Sad bi samo svi oni trebali shvatiti šta im je zajednički interes pa se zajedno boriti za to i situacija bi bila mnogo bolja!

KIP.ba: Možete li ukratko komentirati izbore za novog reisa?

Mahmutović: Izbori za novog reisu-l-lemu pokazuju da je Islamska zajednica jedna demokratska institucija kojoj nema ravne na našim prostorima. Ni svakodnevni napadi islamofobičnih medija i pojedinaca ne uspjevaju to nimalo promjeniti. Koja to još vjerska zajednica radi tako transparentno? Vidite kako se bira Papa, zatvore se Kardinali u “Conclave” (jedan ključ) i moraju izabrati između sebe. Za reisa IZ u BiH se mogao svako kandidirati i biti izabran!

KIP.ba: Kakvi su vaši planovi u budućnosti kad je u pitanju pisanje?

Mahmutović: Ja već pišem novu knjigu i držim se nekakvog plana da svake godine u preostatku života napišem po jednu, pa koliko je Gospodar odredio. Naša kompletna istorija je pisana rukom onih koji su nad nama izvršili jedanaest genocida i da imamo stotine pisaca treba nam dosta vremena da se to sve ispravi na papiru,a pogotovo u glavama i nas samih. I dan danas sretnem naše ljude koji neće da prihvati činjenicu da govori bosanskim jezikom. Kaže govorio sam kako sam se rodio srpsko-hrvatskim. Ne može vjerovati da je bosanski stariji od ta oba, jer su ga tako učili čitav život. Zato treba pisati o nama i kako rekoh u prvom odgovoru dati narodu informacije.

KIP.ba: Ko vam je  bio najveća podrška sve ove godine?

Mahmutović: Svakom piscu je porodica najveća podrška, ako je ima. Meni su međutim velika podrška i naši uspješni biznismeni koji su prepoznali vrijednost ovoga što radim. Mnogi kupe veći broj knjiga i dijele za poklone, pa mi na taj način omoguće da odštampam novu. Podrška su mi i čiatoci širom svijeta koji traže da im knjige šaljem poštom i plate uvjek više nego što je nominalna cijena knjige. Bez te podrške bi moj plan bio teško ostvariv, jer je štampanje knjige i distribucija je skup projekat koji sam ne mogu financirati. Veliku podršku imam od našeg predsjednika Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti (BANU) prof. dr. Ferida Muhića koji je recenzent svih mojih knjiga, a veliku podršku imam i od izdavača, web portala Bošnjaci. net.

KIP.ba: Možemo li uskoro očekivati opet neki roman od vas?

Mahmutović: Krajem godine ili početkom iduće, ako Bog da!

KIP.ba: Hvala na razgovoru!

Mahmutović: Hvala vama na ustupljenom prostoru i vremenu koje trošite na ove važne teme!

Izvor: Kip.ba

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *