IslamBosna.ba-Iranske novinske agencije obavile su vijest i sliku ubijenog iranskog oficira, pripadnika Iranske revolucionarne garde Alija Ride Mušedžerija. Mušedžeri je prvi iranski borac koji je poginuo u Iraku u odbrani šiitskih svetilišta, uprkos tome što zvanični Iran negira svoje prisustvo na teritorji ove susjedne zemlje.

Iranska novinska agencija Šehidnews je objavila kako je Ali Rida poginuo u Iraku u sukobu sa teroristima IDIŠ-a, objavivši, uz to, i njegovu adresu odakle će se obaviti ukop. Druga novinska agencija “Kasem” bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi objavila je slike ukopa Alija Ride, naglasivši da je “poginuo u odbrani šiitskih svetinja.”

Sahrani ovog iranskog oficira prisustvovali su visoki zvaničnici Revolucionarne garde, poput generala Ahmeda Bagdala, a ukopan je u vojnom groblju u Teheranu.

Neki izvori spominju da je Revolucionarna garda u Irak poslala odrede Es-Sabirin, koji imaju za cilj raditi na obuci i posmatrati aktivnosti iračke vojske.

Pogibija ovog oficira je prvi potvrđen slučaj od strane iranskih medija pogibije jednog iranskog oficira i otvara polje rasprave o iranskom vojnom prisustvu na teritoriji Iraka, o čemu se već duže vremena osnovano govori.

IslamBosna.ba