IslamBosna.ba – Dok čitam vijesti o osamnaestoj zapaljenoj džamiji u Turskoj i o velikom procentu alevita u njoj, bijah zaintrigiran i potražih više informacija o tome. Istina, nisam daleko otišao u toj mojoj istrazi jer sam bio spriječen jednom drugom informacijom.

Naime, u noći 6. na 7. septembra 1955. oko 100 000 kršćana i Jevreja je protjerano iz Istanbula. Crkve su gorjele, zločini su se činili. Interesantno. Jedino što se u medijima može naći o nasilnoj turskoj prošlosti jeste zločin nad Armencima u vrijeme Osmanske carevine. Možda baš u "Osmanskoj carevini" i leži zec. Jer Osmansko carstvo je sinonim za hilafet i islamsku državu. Zločin Osmanlija je zločin islamske države a samim tim i dokaz za zločinsku prirodu islama, naravno u očima islamofoba, eksperata za terorizam i ostalih sorti mrzitelja svega islamskog. Jasno je da je u to doba Osmansko carstvo već poprilično bilo zglajzalo od mnogih islamskih principa, što je uostalom i bio razlog njegova raspada.

No, da se vratimo istanbulskom zločinu, tzv. "istanbulskom pogromu". Nije li čudno da u "nezavisnim" a i onim zavisnim medijima nema nikakvih izvještaja o ovome događaju, u vrijeme kad i mrko pogledani kršćanin u nekoj muslimanskoj zemlji više pažnje dobija od 50 pobijenih članova afganistanske svadbe? Posmatrano u kontekstu, i nije čudno, i baš se uklapa u koncept globalnog "rata protiv terorizma" (naziv kojim se označava globalna antiislamska kampanja). Jer, u Turskoj prijeti jedna islamski nastrojena partija da pogazi sav autoritet sekularista i da narod usmjeri ka islamu (koji grijeh?!).

Eh, upravo Ataturkovi mladoturski nacionalisti i sekularisti su odgovorni za "istanbulski pogrom". 72 pravoslavne crkve i preko 30 kršćanskih škola je gorjelo tu noć. Nakon toga oskrnavljena su kršćanska mezarja, opustošeno 3.500 kuća i preko 4.000 dućana, dok je Ataturkova policija mirno posmatrala.

Human Rights Watch je optužila Ataturkovu laicističku državu za organiziranje pogroma, sa nacionalističkom pozadinom. Ali kome su interesantni zločini laicističke države kad je ona, sa druge strane, na prvoj liniji obračuna sa islamom? Kome je interesantno znati da je procenat kršćana u Osmanskoj carevini (islamskoj državi) iznosio 20%, a da je Ataturk taj procenat stjerao na 0,02%, kad će ta informacija natjerati zbunjenog, izdoktrinisanog i antiislamski naoštrenog Evropljana da priupita par nezgodnih pitanja?

Halil Senusija
halil.senusija@gmail.com

Leave a Reply

*

captcha *