IslamBosna.ba – U utorak je u Istanbulu počelo 26. redovno zasjedanje Evropskog vijeća za fetve i istraživanja, na kome je učešće uzeo veliki broj istaknutih islamskih ličnosti, a među njima i predsjednik Svjetske unije i Evropskog vijeća imam Jusuf el-Karadavi, zatim predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove dr. Mehmet Gormez, istaknuti saudijski učenjak i daija dr. Selman el-Auda i mnogi drugi ugledni islamski alimi.

Konferencija se sprovodi pod radnim naslovom “Islamske smjernice u uspostavi mira i sigurnosti i suprotstavljanju nasilju”, a trajat će četiri dana.

U saopćenju Evropskog vijeća za fetve ističe se da Vijeće osjeća odgovornost da u turbulentnim vremenima za muslimane Evrope, kada su sve izraženiji jazovi među članovima jednog društva, iznese stav islama u ovako bitnim pitanjima, kao što su mir, sigurnost i borba protiv nepravde i nasilja.

Plan Vijeća će se odvijati kroz dva osnovna kolosjeka, prvi jeste idejno-analitički, gdje će se pokušati razumijeti pitanje terora i nasilja, a pogotovo njegove društvene, političke i psihološke osnove, i ponuditi rješenja za eliminiranje tih opasnosti. Drugi kolosjek kojim će se debata kretati jeste islamsko-pravni, gdje će se nastojati iznaći šerijatsko-pravno rješenje i preporuke za eliminisanje prijetnje ekstremizma i terora.

IslamBosna.ba