IslamBosna.ba –Nekoliko marokanskih turističkih naselja u gradu Marekešu je navodno izdalo nove propise po kojima su zabranili burkini u svojim privatnim bazenima iz ‘higijenskih razloga’ prenose lokalni mediji.

Hadija el-Idrissi, direktorica za komunikacije i odnose sa javnosti turističkog naselja Mazagan Beach  & Golf Resort, je porekla ranije navode da je u naselju zabranjen burkini.

„Mazagan Beach & Gof Resort nije uključen u takve vrste zabrane. Zapravo, od otvaranja naselja često se mogu vidjeti naši ženski klijenti da koriste bazen obučene u burkini i nikada ih nismo u tome obeshrabrili“, navodi El-Idrissi.

Lokalni mediji su objavili plakate koje koriste menadžmenti privatnih bazena kako bi obavijestili korisnike da ne dozvoljavaju burkini.

Jedan koji je objavio Marocco World News je trojezičan i na njemu piše- “Burkini nije dozvoljen” i  “Kupaći kostimi su obavezni”.

Abdelaziz Aftati, poslanik vladajuće ‘umjerene’ islamske Stranke pravde i razvoja, je uputio žalbu ministru turizma Lahcen Haddadu, nakon što je navodno ženi u burkiniju zabranjen pristup bazenu u el-Džedidi.

Aftati je kazao medijima da je nedopustivo ograničavanje slobode  i uvjerenja, navodeći da ovaj potez označava ‘nepristojnost nove kolonizacije’.

U 2009. vlasti norveškog grada Osla dozvolile su muslimankama da se u gradskim bazenima kupaju u burkinima. Burkini su također dozvoljeni u Austraiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Burkiniji su lagani i uglavnom napravljeni od likre i najlona gdje su otkriveni samo šake, lice i stopala.

IslamBosna.ba