IslamBosna.ba- Utakmice sa Svjetskog nogometnog prvenstva emitiraće se na velikim javnim ekranima u svetom gradu Mekki.

U najsvetijem gradu islama, Mekki, ljubiteljima nogometa omogućeno je besplatno gledanje utakmica Svjetskog عاطف_هوساوي_(3)nogometnog prvenstva u Brazilu 2014 na ekranima veličine 6 x 4m.

Ogromni ekrani bit će postavljeni u dva parka, kazao je Hišam bin Abdurahman Šeli, generalni direktor gradskih objekata i parkova.

Nogomet je najpopularniji sport u Kraljevini Saudijskoj Arabiji a nogometna reprezentacija Saudijske Arabije je jedna od najuspješnijih reprezentacija u Aziji.

U međuvremenu, istaknuti saudijski učenjak, šejh Abdulrahman el-Barrak, je na svojoj internet stranici objavio da je nogomet moralna i društvena grozota.

„Nema sumnje da je nogomet, koji se igra prema međunarodno prihvaćenim pravilima, prouzrokovao da muslimani usvoje pojedine od običaja neprijatelja islama, koji su preokupirani igrama i lakomislenošću. Ova igra uzrokuje veliki broj groznih i korumpiranih radnji“, kazao je on.

„Jedno od centralnih problema sa sportom, koje je u suprotnosti sa stubovima islama, jeste pitanje fanatičnih navijača/fanova. Socijalni užas koji se manifestuje tako što postaješ  fanatičnim navijačem određenog tima,izaziva neprijateljstvo između navijača različitih timova“, dodaje šejh.

Šejh također također ne odobrava da se muslimani dive nekom fudbaleru koji nije musliman.

عاطف_هوساوي_(5)“Nogomet također uzrokuje psovanje i agresivnost kad god izgubi ili pobijedi njihov tim kako kod igrača tako i kod navijača timova”.

On kaže da sport ima učinak da odvraća muškarce i žene, mlade i stare, od važnih pitanja, kako vjerskih tako i svjetovnih, te da ih okupira trivijalnim stvarima koje ne koriste naciji već samo vode gubljenju energije i vremena.

Šejh u prošlosti fudbal nazvao ‘majkom svih zločina’ jer dovodi do gubljenja novca i ‘neopravdanog ispoljavanja radosti’.

On također kaže da je to dio jevrejske zavjere protiv muslimana sa ciljem da ih distancira od Allaha, pokvari  njihov moral i izazove da gube svoje vrijeme.

Šejh el-Barrak nije jedini saudijski učenjak koji je izdao ovakvu fetvu već su i drugi saudijski učenjaci izjavili da je nogomet u suprotnosti sa šerijatom.

IslamBosna.ba