IslamBosna.ba– Pet Palestinaca je ubijeno u izraelskim zračnim napadima na sjeveru i jugu Gazze u srijedu navečer, čim se ukupan broj poginulih u Gazzi popeo na 53, navode medicinski zvaničnici.

Izraelski zračni napad pogodio je kuću porodice Hamed u Bejt Hanunu i tom prilikom ubijeni su Hani Saleh Hamed (57) i Ibrahim Hamed (20).

Pet članova iste porodice poginulo je kasno u utorak naveče nakon što su izraelski avioni bombardovali kuću višeg zvaničnika Islamskoh džihada, Hafiza Hameda u istom području.

U drugiim zračnim napadima u Rafahu ubijena je Samija el-Arja (65) i nepoznatno dijete je preselilo uslijed dobivenih povreda u napadu.

Prema izvješću ministarstva zdravlja ubijene su 53 osobe, a preko 450 je ranjeno.

Šest žena i devetoro djece nalaze se među 22 Palestinca ubijena u izraelskim napadima u srijedu, navodi medicinsko osoblje.

Ranije, izraelski napad na el-Megahzi izbjeglički kamp, je ubio tročlanu porodicu, a dvoje djece se još uvijek vode kao nestali, sumnja se da su njihova tijela pod ruševinama.

Emdžad Hamden (23) je ubijen ispred svoje kuće, on je navodno bio pripadnik Islamskog džihada.

Ranije dvanaest Palestinaca je ubijeno u izraelskim zračnim napadima u Bejt Hanunu, Gazza City-ju, izbjegličkom kampu el-Nusejrat, selu el-Mugarak i Bejt Lahiji.

Dvije dalekometne rakete koje su ispaljene sa područja Gazze na sjeverni lučki grad Hajfu u  srijedu, pale su u more kako javljaju izraelski mediji.

Hajfa se nalazi 165 km sjeverno od Gazze i to su do sada rakete sa najvećim dometom. Izraelski radio je javio da je jedna raketa pala u blizini odmarališta Cezareja, a druga u području plaže Karmela, obje južno od Hajfe.

Predsjednik Mahmmud Abbas optužio je Izrael za genocid nad stanovništvom Gazze.

„To je genocid- ubijanje cijelih porodica od strane Izraela nad našim palestinskim narodom“, kazao je Abbad na sastanku kriznog štaba u Ramali.

„Ono što se sada dešava je rat protiv cijelog palestinskog naroda, a ne protiv militantnih frakcija. Mi znamo da se Izrael ne brani, on brani naselja, svoj glavni projekat“, kazao je Abbas.

IslamBosna.ba