U novoizgrađenoj hali “Pendik” program otvaranja počeo je izlaskom fudbalera “pionira” iz pet novopazarskih škola fudbala (FK Novi Pazar, AF AS Novi Pazar, FK Legionar i FK Pazar Juniors).  U znak olimpizma, oni su na početku otvaranja, obučeni u pet boja, svojim tijelima formirali olimpijske krugove.

Gimnastičarka rodom iz Novog Pazara, pionirska reprezentativka Francuske Alisa Crnišanin izvela nekoliko gimnastičkih vježbi, pozdravila prisutne i čestitala nastupajući mjesec ramazan.

U kulturnom dijelu programa natupio je hor “Isa-beg” sa izvedbom ilahija i sevdalinkom “Kad pogledam sa bedema”.

Ramazanski turnir je zvanično otvorio ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, a prisutnima su se obratili i predstavnici grada Novog Pazara i opština Sjenica, Tutin i Prijepolje.

Kako je za agenciju Anadolija rekao portparol turnira Fehim Karišik, na ovom jedinstvenom takmičenju u regionu u sedam kategorija nastupiće preko 1.300 takmičara u 110 ekipa.

“Svake godine utakmice Ramazanskog turnira prati preko 25 hiljada gledalaca. Ove godine turnir je regionalna manifestacija čiji su pokrovitelji Grad Novi Pazar, opštine Tutin, Sjenica i Prijepolje. Ovo takmičenje nosi poruku sporta i tolerancije. U ekipama mlađih i starijih,  pored iskusnih i proslavljenih, fudbal od iftara do sehura igraju svi, bez obzira na vjeru i naciju”, rekao je Karišik.

Tokom 30 dana ramazana, pored fudbala koji se igra od iftara do sehura, svako veče mladi umjetnici, igrači folklora i muzičari nastupaju u kulturnom dijelu programa.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *