Dok je svijet s nestrpljenjem iščekivao početak sudskog procesa Josefu Fritzlu, koji je u podrumu porodične kuće zatočenom držao svoju kćerku Elisabeth punih 24 godine, u bosanskoj javnosti skoro neprimjetno se pročuo slučaj konstantnog silovanja pastorke od očuha i to dugi niz godina. Ono čime ovaj slučaj zaslužuje da bude objavljen na ovom mjestu jeste činjenica da je siledžija iz Maglaja, Edhem Meškić, osoba čija supruga zna Kur’an napamet, a on sam je u svom socijalnom okruženju bio poznat kao musliman koji prakticira vjeru. Silovanjem pastorke ne samo da je nanio nepopravljivu štetu djevojčici, nego je svojim ponašanjem ukaljao islam.

Kako saznajemo, Edhem Meškić je već priznao bludne radnje nad svojom pastorkom i pri tome nije pokazao nikakvo pokajanje, nego je još to djelo pokušao opravdati. Navodno, on je bolesna osoba koja je opsjednuta demonima. Zar je moguće pozivati se na ovu klasičnu “izvlakušu” kad u cijeloj čaršiji ima ugled koji sigurno ne bi stekao da je “neuračunljiv”?

Polagati nadu da će ga bosansko pravosuđe adekvatno kazniti je iluzorno. Prvi monstrum u bosanskom društvu koji je osuđen zbog pedofilije, Milan Atlagić, dobio je tek 12 mjeseci uvjetne kazne.

Osuda ovog zločina ne bi se trebala svesti samo na verbalnu notu, niti na pomoć unesrećenoj djevojčici. Prvi korak ka pomoći najvećoj žrtvi ove afere jeste zaštita identiteta ove maloljetnice i ovim putem pozivamo medije koji bi eventualno izvještavali o ovome da se drže moralnog kodeksa i stave zaštitu njezinog identiteta ispred prava javnosti na informacije.

Ukoliko se dokaže krivica, zbog koje bi mu po šerijatu sljedovala smrtna kazna, muslimani koji ga poznaju bi se prema njemu trebali ophoditi kao da je ona nad njim i izvršena. To bi značilo odbacivanje svake komunikacije s tim perverznjakom, nenazivanje selama, neuzvraćanje na njegov selam, ne dopustiti mu da predvodi namaz. Ne zbog toga jer ga smatramo nemuslimanom, nego se prema njemu ophoditi kao prema osobi nad kojom je zbog njegovih perverzija izvršena smrtna kazna i zbog toga prestaju sve obaveze drugih muslimana prema njemu.

Socijalna izolacija bi u našim uvjetima (gdje je sprovođenje šerijatskih zakona onemogućeno odsustvom šerijatske države, te je jedina prava kazna na ovome svijetu – smrtna kazna – neizvodljiva) bio najefektivniji način davanja do znanja da mi, muslimani, nećemo dopustiti tolerisanje ovakvih gnusnih zločina i devijacija, ma ko ih činio.

IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *