Redovni potrošači

Ovim su potvrđeni pisanje “Dnevnog avaza” i nedavna upozorenja ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića da će ovo biti duga i neizvjesna zima za građane!

Sijarić: Sezona grijanja

 

Sada je jasno da lančana dugovanja između “Toplana”, “Sarajevogasa” i “BH-Gasa” ruski isporučilac plina “Gazprom” više neće tolerirati.

 

– Zavisno od temperatura, sezona grijanja trebala bi početi 15. oktobra. Do tada ćemo već potrošiti 2,5 miliona kubika. Kada počnu s radom i “Toplane”, to će se odmah povećati na puno veću cifru. Realno, s četiri miliona kubika mi jedino možemo zadovoljiti potrebe redovnih individualnih potrošača i domaćinstva. Oni ne moraju biti zabrinuti jer će imati uredno snabdijevanje plinom – rekao je Sijarić.

On ističe da ovo komunalno preduzeće na današnji dan potražuje 71 milion KM dugovanja.

Isključenje neplatiša

– “Toplane” nam duguju 67 miliona maraka, dok nam građani, manja preduzeća, ćevabdžinice, pekare… trebaju platiti 4,5 miliona KM duga. Zbog alarmantne situacije intenzivirana je akcija isključenja s mreže svih neplatiša – ističe Sijarić.

Zabrinuti u “Toplanama”

Najava o uvođenju redukcije plina u Kantonu zabrinula je i menadžment “Toplana”. Inače, ova kompanija će ovu poslovnu godinu završiti sa 73 miliona maraka gubitka. Glavni krivci za to su rast cijene plina u protekloj godini za 25 posto, dok se cjenovnik u ovoj kompaniji nije mijenjao od 2007. godine.

(avazba)

Leave a Reply

*

captcha *