Naši dijamanti prevališe težak put do Brazila. Pobijediše jednogolske Grke, prinčeve, pekare i automehaničare Lihtenštajnce, te još neke istočnoevropske futbalske ekipe. A sada se čeka Brazil. Isto tako, traže se novi dijamanti, koji bi uspjeli još više ojačati naš popularni tim. Kao što jedan sportski portal reče: “U borbu za nove Bičakčiće, Hajroviće, Kolašince!”

Ono što je očito je to da su navedeni stekli većinu svog iskustva u dijaspori. Nije to ništa čudno, jer danas je Evropa, odnosno to prebivalište mnoge dijaspore, na vrhu vodećih društava u svijetu. Naravno, to se ne tiče samo futbala, već i ostalih, puno značajnijih, struka i znanja. Zato, pitajmo, ko traži te druge dijamante, a ko se to još bori za njih?

Od preko jednog miliona osoba koje žive kao naša dijaspora, zar nema bar 1% visokoobrazovanih ljudi? To je cifra od 10.000 potencijala: inžinjeri, arhitekte, liječnici, biolozi, matematičari, profesori, istraživači, menadžeri, biznismeni, fizičari, te mnogi ostali sa visokim iskustvom i znanjem koje su stekli kroz firme i institute u kojima su zaposleni. Naravno, brojka je vjerovatno i puno veća od 10.000, pa zamislite šta bi ta grupa iz dijaspore, zajedno sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine, mogla učiniti za našu domovinu?

Zapitajmo se isto tako šta to mi možemo učiniti na tom polju? Razmislimo, jer iz ideje se rađa akcija, a iz akcije rezultat.

Imamo potencijal ne samo da se radujemo pod parolom “Idemo u Brazil!”, već i da ostvarimo parolu “Letimo na Mars!”.

Sizif