IslamBosna.ba- Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je, prilikom svoje posjete zemljama Zaljeva, dao intervju saudijskom TV kanalu al-Arabiya, u emisiji koja nosi naslov “Sa Turkijom ed-Dehilom.” On je govorio o mnogim temama turske politike, i istakao značaj zemalja Zaljeva, posebno Saudijske Arabije s kojom Turska želi graditi mir u regionu.

Između ostalog, turski predsjednik je govorio i o sirijskom pitanju,  nužnosti formiranja sigurne zone, gdje bi se smjestili brojni izbjeglice čiji broj premašuje više miliona, ali i o borbi protiv terorizma, posebno protiv ISIL-a, čiji su dani, kako je istakao Erdoan, već odbrojani, kazavši da se trenutno od njih čisti sirijski grad el-Bab, a da će nakon toga uslijediti ofanziva na Menbidž, a onda i na Rakku, prijestolnicu tzv. Islamske države.

On je ocijenio pogrešnim korakom moguće proglašenje pokreta Muslimanske braće terorističkom organizacijom, istakavši da za njega ta organizacija nije teroristička, jer to nije oružana grupa koja izvodi napade bilo gdje, već je to idejni pokret, kao i mnogi drugi pokreti. Erdoan je kazao da neće protjerati niti predati bilo kome vođe ovog pokreta, sve dok se ovaj pokret ponaša na ovakav način i ne izvodi oružane napade.

Erdoan je kazao da su Braća ‘podijeljena i prisutna u mnogim različitim mjestima i ja nisam vidio bilo kakvu njihovu oružanu aktivnosti. Da sam vidio, onda bi moj stavi prema njima bilo kao prema bilo kojoj drugog terorističkoj organizaciji”.
Na pitanje da li bi izručio rukovodstvo Braće iz Turske da drugi narod koji ih smatra teroristima, kao što je Turska tražila od SAD-a da izruči Fetullaha Gulena, Erdoan je kazao: “Svako malo mi dobijamo takve zahtjeve, ali uvijek ih pitamo- Da li su oni teroristička grupa? Da li su oni čije izručenje traže odgovorni za teroristička ili militantna djela?”
Odbacujući tvrdnje da su Braća poput Gulenista, turski predsjednik je objasnio ‘govorimo o organizaciji koja je počinila terorističke napade i koristila oružje i koja već decenijama traži priliku da zbaci tursku vladu”.

Erdoan je sirijskog diktatora Asada nazvao zločincem koji je ubio više od milion Sirijaca, nekoliko miliona raselio, a zemlju razrušio i uništio.

IslamBosna.ba