“Nema sumnje među stručnjacima da je Hill mentalno zaostao. Smaknuće Hilla bio bi temeljno kršenje pravde, ovaj sud mora ukinuti njegovu smrtnu kaznu”, kazao je Hillov odvjetnik Brian Kammer, koji je sudu podnio dvije žurne žalbe na izvršenje presude. Također, tri forenzička psihijatra koja su prije 12 godina potpisala odluku da Hill nije mentalno zaostao, promijenila su svoj iskaz kazavši da je ona bila donesena ‘brzopleto’.

Prvo smaknuće u Georgiji nakon smaknuća Troya Davisa

Hill je u zatvoru završio jer je ubio djevojku, te je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Dok je služio kaznu ubio je cimera u ćeliji, i to daskom u koju su bili zakucani čavli, te je zbog toga osuđen na smrtnu kaznu.

Iako je Vrhovni sud 2002. godine donio odluku kojom zabranjuje smaknuća zatvorenika s mentalnim problemima, svaka savezna država ima pravo sama odlučiti šta kvalificira mentalni problem.

Inače, ovo bi bilo prvo smaknuće u Georgiji nakon smaknuća Troya Davisa 2011. godine, koji je pogubljen iako su postojali dokazi koji su ga mogli osloboditi smrtne presude.

Iako materijalnih dokaza nije bilo, a i jedan svjedok je u međuvremenu priznao ubistvo, Davisa su optužili na temelju “vrlo slabog” forenzičnog iskaza.

Davis je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin. Od svog iskaza nije odustajao.

“Nisam ubio vašeg sina, brata, oca. Samo vam želim poručiti da se dublje zagledate u ovaj slučaj kako biste napokon shvatili istinu”, kazao je na sudu.

“Nisam imao pištolj. Neka se Bog smiluje onima koji mi žele oduzeti život”, dodao je.

No, ni Davisove izjave ni intervencije organizacija poput Amnesty Internationala nisu pomogle. Troy je 2011 godine pogubljen.

Davis je smrtnu kaznu čekao 20 godina, a pogubljenje smrtonosnom injekcijom već je bilo zakazano tri puta tokom 2007. i 2008., no sva tri puta je odgođeno. U vrijeme njegovog pogubljenja stotine građana su protestvovali pred zatvorom u Jacksonu. Na jednoj strani bile su pristaše Davisa, na drugoj pristaše porodice ubijenog policajca. Zbog straha od eskalacije, ondje su se nalazile i jake policijske snage.

Brojni građani Davisu su podršku davali i ispred Bijele kuće vjerujući da će zbog njihovih protesta u slučaj intervenirati i sam Barack Obama. No, državni tajnik Jay Carney je poručio kako to u ovom slučaju ne bi bilo primjereno.

U protestima je nekoliko ljudi i privedeno jer nisu sarađivali s policijom

Više od 800 smrtnih kazni u Americi

U vrijeme izvršavanja presude pred zatvorom u Jacksonu bili su brojni građani koji su podržavali Davisa. Zbog straha od demonstracija, koje su se zbog tog slučaja odvijale danima, organizirano je i jako policijsko osiguranje.

Smrtna kazna postoji u 37 američkih saveznih država i izriče se za ubijstva, otmice i slična teška kaznena djela koja rezultiraju smrću jedne ili više osoba. Do 2011 godine je u SAD smrtna kazna izvršena nad više od 800 osuđenika, a od toga je u Teksasu izvršeno gotovo 300 pogubljenja.

(danasnethr)

Leave a Reply

*

captcha *