26.8.2013
11:19
Turska će se pridružiti bilo kojoj međunarodnoj koaliciji protiv Sirije, čak i ako se širi konsenzus u vezi akcije ne postigne u Vijeću sigurnosti UN-a, turski ministar vanjskih poslova,Ahmet Davutoglu, izjavio je u ponedjeljak.
—————————————————————————————————————

22:35

Damask: U današnjem napadu 15 mrtvih i 53 ozlijeđenih-U samoubilačkom napadu autobombom u ponedjeljak u centru Damaska ubijeno je 15 ljudi i ranjeno 53, objavljeno je iz bolničkih izvora.

“Teroristi su izazvali eksploziju u središtu grada”, objavila je državna televizija, prenijela je agencija Hina.

Službeni informativni kanal Al-Ihbarija je naveo da među mrtvima i ranjenima ima djece.

Eksplozija se dogodila u gustoj rezidencijalnoj četvrti, blizu jedne škole

Opoziciona Novinska mreža Damaska (SNN) tvrdi da su napad izvršile snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ova mreža navela je kako su na Trgu Seb’a Bahrat već duži period povećane mjere sigurnosti. SNN tvrdi kako Assadove snage imaju kontrolu nad saobraćajem u Damasku, navodi agencija Anadolija.

Posljednji samoubilački napad u Damasku je izveden 21. marta, kada je ubijeno 49 ljudi.

Vlada je i tada za napad optužila teroriste, kako naziva sirijske ustanike.

Hemijsko oružje

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak u Hagu da treba ispitati sve ozbiljne tvrdnje u vezi upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Ban je u Hagu razgovarao sa šefom Organizacije za zabranu hemijskog oružja Ahmetom Uzuncuom o detaljima misije koja istražuje tvrdnje da se u Siriji upotrebljava hemijsko oružje, prenijela je agencija Reuters.

“Upotreba hemijskog oružja, bilo koje strane, pod bilo kojim okolnostima, bila bi ozbiljan zločin sa strašnim posljedicama i predstavljala bi zločin protiv čovječnosti”, rekao je Ban.

Specijalni tim inspektora za hemijsko oružje u Siriji nalazi se na Kipru sada, spreman da se rasporedi u roku od 24 sata, čim sirijska vlada odobri pristup svim relevantnim lokacijama, istakao je Ban, prenosi Tanjug.

U Siriji režim optužuje pobunjenike, a pobunjenici režim da koriste hemijsko oružje.

AJB

18:18

Režimska ofanziva u Aleppu: Prošle sedmice i opozicione i režimske snage pokrenule su nove ofanzive u gradu Aleppu. Opozicionari su izvojevali nekoliko pobjeda u sjevernim četvrtima dok je režim potisnuo opozicionare na jugu međutim nisu uspjeli zadržati novu teritoriju. Dženan Mussa,novinarka arapskog kanala el Aan TV iz Dubaija ranije je izvjestila da je režim preuzeo El-Azzizu na jugoistoku Aleppa ali sada čini se da situacija nije jasna ko drži ovu četvrt.Opozicionari izgleda da još uvijek kontrolišu Merdžeh a borbe se vode za El-Azzizu.

Dženan navodi da je bila u Merdžehu i da je za sada situacija normalna iako su se pojedini civili tokom noći iselili. Borbe se su nastavljene u Azzizi, navodi ona.

El-Aziza se nalazi zapadno od međunarodnog aerodroma u Aleppu, ključne režimske baze. Ukoliko ovu četvrt preuzmu režimske snage onda će moći napasti iz nje Merdžeh što bi značilo povezivanje sa tvrđavom i presjecanje grada na dva dijela.

Mussa navodi da je Džebhat el Nusra riješila saobraćajne poteškoće u Aleppu. Pokrenuli su autobusni saobraćaj za 10 lira po osobi,dok je osobama iznad 50 godina prevoz besplatan.Također kako ona navodi riješili su nestašicu hljeba tako da ispred pekara ne postoje redovi. Mussa dodaje da su usluge u Aleppu znatno bolje a stanovnici zahvalju na tome Džebhat el-Nusri.Grupa čisti ulice,skuplja smeće.

08.april

——————————————————————————————————-

16:57

Opozicioni napad: Video snimak na kojem je prikazan opozicioni napad na bazu Hizbullahovih boraca u Džusiju u pokrajini Homs u blizini granice sa Libanom

{youtube}HyQKMfMz8lc{/youtube}

07.april

_____________________________________________________________________

23:02

Aktivisti su danas izvijestili da su opozicione snage oborile šest režimskih letjelica, tri borbena aviona oborena su: u okolini Kamišija, okolina Damaska i u Idlibu, dva u Hami i Džebel ezZeviji kao i jedan helikopter iznad aerodroma Ebu Zuhur u Idlibu

22:48

Žrtve: Lokalni aktivisti navode da je u režimskom zračnom napadu na četvrt Šejh Maksud u Aleppu ubijeno 15 osoba. Ova četvrt pretežno je naseljena kurdskim stanovništvom.

Opservatorija za ljudska prava navodi da je ubijeno devetoro djece kao i tri žene u ovom zračnom napadu. Oni navode da da su kurdski borci nakon napad ubili pet režimskih vojnika u napadu na vojni kontrolni punkt na periferiji ov četvrti.

Lokalni koordinacioni odbori navode da su do momenta izvještavanja dokumentovali 100 žrtava uključujući osam žena i dvanaestoro djece, kao i šest osoba koje su podlegle uslijed mučenja. LCC također navodi da režimske snage koriste hemijsko oružje u napadu na opozicione položaje u Džuberu (Damask) 

22:20

Assadovo upozorenje susjednim zemljama: Pad mog režima bit će poput domino efekta-Sirijski predsjednik Bešar el-Assad poručio je danas prilikom gostovanja u jednoj emisiji da će pad režima imati efekt domina i biti uzrok nestabilnosti na Bliskom istoku u godinama koje dolaze.

Assad je rekao da su nemiri u zemlji doveli do podjele zemlje, te da će u slučaju da kontrolu preuzme opozicija, to najviše utjecaja imati na susjedne zemlje, a nakon toga će se uz efekt domina proširiti i na Bliski istok.

On je osudio i susjedne zemlje da pružaju podršku opoziciji.

“Mi smo okruženi zemljama koje pomažu teroristima i koji im pomažu da uđu u našu zemlju”, istakao je Assad.

On je također dodao da se nije skrivao pod zemljom, nego da je nastavio normalan život u Siriji, te da nisu istinite glasine o njegovoj smrti.

Izvor: Anadolija

22:10

Borbe: Video snimak borbi u Tarik Halabu, Hama

{youtube}RjNtE4IaslM{/youtube}

Snimak uništenog tenka T-72 sovjetske proizvodnje u Melihi,Damask

{youtube}uQKzGfUT5yE{/youtube}

Video snimak koji prikazuje preuzete MANPAD (lako prijenosne sisteme protivzračne odbrane) SA-7 i SA-16 u pokrajini Kuneitra

{youtube}0VxEsGCuHt8{/youtube}

21:11

Aktivisti javljaju o još jednom obaranju režimskog aviona i to iznad Damaska

{youtube}iPCjFCvWZlA{/youtube}

20:46

Pokrajina Aleppo: Danas je javljeno o žestokim borbama u EsŠrafiji, Bustan el-Kasru, Šejh Maksudu, Lajramunu i Kerm el-Džebelu, kao i o gubicima na obje strane. Režimske zračne snage jutros su bombardovale zapadni dio četvrti Šejh Maksud ubivši 15 civila a veći broj je ranjen.Ova četvrt većinski je naseljena kurdskim stanovništvom. Borci Džebhat el-Nusre sukobili su se u selu el-Azza sa režimskim snagama koje su pokušale probiti blokadu međunarodnog aerodroma Aleppo. Izvješteno je i o sukobim na Kvejiris vojnom aerodromu

EšŠrafija

{youtube}UZbdITbjiPs{/youtube}

14:27

Aktivisti navode da su opozicione snage oborile avion u Idlibu

{youtube}1NN8asNo1xM{/youtube}

09:33

 Sve veći broj stranih šiitskih boraca u redovima režimske vojskeŠiitski borci iz susjednih zemalja hrle ka Damasku kako bi branili Bešar el-Assada protiv opozicionih snaga koje napreduju, a koje većinom čine sunije. Mnogi od tih stranih gerilaca se bore pod okriljem skupine “Ebu el Fedl el-Abbas brigada”. Oni dolaze iz Iraka, Libana, Irana i Pakistana. U Damasku oni nisu stranci, oni tumaraju ulicama i često se sukobljavaju s pripadnicima Slobodne sirijske vojske.

Sjedište njihove brigade je u četvrti Sejida Zejneb, a njegovih 12 bataljona je razmješteno u Hadžer al-Esvedu i Kabunu.

Video snimci koji su se pojavili prikazuju raspoređivanje članova ove brigade pod zastavom sirijske režimske vojske u Džobaru.

Brigada je formirana prije nekoliko mjeseci usred eskalacije sukoba oko glavnog grada, a sada najveće bitke vode oko šiitskog svetišta Sejida Zejneb, južno od Damaska​​.

Rastući fenomen stranih boraca u režimskoj vojsci se dešava nakon javnog poziva državnog muftije, Ahmeda Hassuna, koji je izjavio da je svaki musliman dužan braniti režim. Njegov poziv se očito čuo, barem među šiitskom populacijom.

(Minber.ba/Al-Arabiya)

{youtube} zq8CYCNTECM{/youtube}

{youtube} xAasNmv328Y{/youtube}

06.april

——————————————————————————————————-

22:00

Sirijski opozicionari navode da su u petak preuzeli vojni garnizon koji je branio glavni granični prelaz sa Jordanom i to nakon sedmice dana opsade.Borci iz FSA preuzeli su teško utvrđeni Um el-Majasin garnizon na glavnom autoputu Damask-Jordan udaljen na nekoliko kilometara od graničnog prelaza Nassib.

Iako nismo potpuno sigurni o kojem garnizonu se radi kako navode aktivisti moguće je da je riječ o garnizonu zapadno od Um el-Majasina,jednog od nekoliko položaja koje su opozicionari bombardovali minobacačima i raketama ove sedmice.Važno je primjetiti da je ovaj garnizon u blizni grada Dera, područja gdje opozicionari već poprilično napreduju.

21:30

Sirijska porodica dobila poklon od Allaha:Napušteno novorođenče pronađeno na ulici borbama razorenog Aleppa dobilo je ime ‘Poklon od Allaha’ od porodice koja ju je prihvatila pod svoj krov iako to znači ‘usta više’. Od kako su počele borbe jula prošle godine nezaposlenost je naglo porasla u ovom gradu a cijene osnovnih namirnica su porasle iznad opsega većine stanovnika a roditelji se suočavaju sa vrlo teškim izborom.

Doktori navode da je stopa pobačaja porasla a većina roditelja je prestrašena mišlju da moraju da se brinu za još jedno dijete. Drugi su poslali djecu da žive kod rodbine ili su161634_mainimg ih napustili,tužno ali istinito.

HibatAllah, kako se zove beba iz naše priče,bila je sretna da je preživljela hladne decembarske dane nakon što su je roditelji ostavili u četvrti pod kontrolom opozicionara, kažu njeni posvojitelji.

“Ostavljena je u vrećici na ulazu u zgradu.Bilo je oko 3 sata ujutru i plakala je,niko joj nije povezao pupčanu vrpcu’,kaže Umm Muavija, frizerka koja je silom ratnim prilika počela volontirati kao bolničarka.

“Imala je sreće za 12 sati pregledalo ju je 20 doktora u pet bolnica. Bila je plava u licu i trebalo joj kisika a bolnice u oslobođenom dijelu grada nisu imale struje za inkubatore”, priča Umm Muavija.

“Na kraju sam pronašla bolnicu u okupiranom dijelu (IB.opaska dio koji drži režimska vojska) gdje su je primili na nekoliko dana’, priča Umm.

Muž Umm Muavije priznao je da odmah nije bio oduševljen idejom usvajanja djeteta koje je njegova supruga donijela u njihov dom pored njihovo četvoro djece.

“Ali supruga i djeca su insistirali”, kaže Ebu Muavija. “Dali smo joj ime HibatAllah, jer ona je stvarno poklon od Allaha”.

Prevladavši prvobitno oklijevanje Ebu Muavija je otišao da prijavi usvajanje HibatAllah u jedan od vjerskih sudova koje su uspostavili opozicionari u područjima pod njihovom kontrolom.

“Ukoliko njeni roditelji budu je tražili moraće otići na šerijatski sud i uložiti zahtjev”, kaže ovaj četrdesetpetogodišnji trgovac koji je cijeli svoj život proveo u Aleppu.

“InshaAllah, niko neće doći po nju”, dodaje njegova supruga.

“Veliki broj osoba nam je dolazio pokušavajući da je usvoji ali mi se ne želimo da se od nje odvojimo. Dolazili su čak nudeći da je odvedu u Njemačku”.

Umm Muavija priznaje da proširenje porodice nije nešto što su ona i njen suprug željeli. “Kada su počele borbe i bombardovanje oko nas dovila sam da ne zatrudnim”, kaže ona, “Međutim peto dijete nam je došlo”.

{youtube} PPyDNrs4lo0{/youtube}

18:56

Opozicioni napad na el-Safiru: El-Safira,jugoistočno od Aleppa je važna iz više razloga.Kao prvo pretpostavlja se da se u njoj nalaze najveće režimske zalihe hemijskog oružja. Zalihe čuva ogromna baza za koju se opozicionari bore već mjesecima.El-Safira je također jedno od najvećih predgrađa Aleppa i situirana je na ključnoj ruti snadbjevanja Assadovih snaga, a u posljednjih nekoliko sedmica režim je poslao na desetine dobro čuvanih konvoja ovim autoputem kako bi dopremio zalihe a također odbio napade opozicionara.

Posljednjih dana opozicionari su napravili pomake ka gradu a danas su obnovili napad,navode opozicioni izvori.

Lokalni koordinacioni odbori navode da je FSA napala Um Amud kontrolni punkt. Međutim režimske snage su granatirale grad a nekoliko granata je palo na džamiju.

{youtube} n66Wi9fpx7U{/youtube}

18:03

Preživljavanje: Suočavajuće sa rizikom da budu pogođeni snajperskim hicem stanovnici Aleppa pretrčavaju otvoreni prostor

{youtube} jdnH-YJxsMc{/youtube}

10:48

Damask: Berzza: Lokalni koordinacioni odbori navode da je pet osoba ubijeno,uključujući troje djece,ženu i starijeg muškarca dok je na desetine osoba ranjeno uslijed granatiranja zemlja-zemlja projektilima iz režimskog 156.puka iz Kutejfe

{youtube} x9fbr8V5jPY{/youtube}

{youtube} pf2bzVd0y9M{/youtube}

05.april

————————————————————————

23:18

U Idlibu FSA je zarobila iranskog oficira Hammida koji je obučavao Assadove snajperiste

{youtube} 3CUEYnz7Lbc{/youtube}

Hammid kaže da je proveo pet mjeseci u sirijskim selima el-Fu’a i Kefraja obučavajući režimske snajperiste i da je pripadnik Iranske Revolucione garde i da traži pomoć od Irana.On je za el-Arabiju izjavio da je u Siriju ušao preko turske teritorije, te da se veliki broj iranskih vojnika bori na strani Assadovog režima u Siriji. On je naveo nekoliko područja u kojima su prisutni iranski borci poput el-Fu’a,Busra el-Šama,Tartusa,Šama i Kefraje.Novinar navodi kako opozicionari navode da je veliki broj iranskih vojnika ubijen u nedavnim borbama oko Idliba te da se izvjestan broj Iranaca i zarobljen. Opozicioni vojnik navodi kako su zarobili jednog od oficira iranske obavještajne službe te da se borio u el-Fu’i i Kefraji.

23:03

Opozicioni napredak u pokrajini Dera’a:Prošle sedmice opozicionari su preuzeli Dael, ključnu raskrsnicu sjeverno od glavnog grada pokrajine.U posljednjih nekoliko dana opozicionari su preuzeli bazu 49.brigade,između Daela i el-Heraka.

Naravno sa padom svake baze opozicionari dobijaju više zaliha,uključujući municiju i novo oružje. Ova baza je također dio režimske radarske mreže koja štiti južne regije zemlje od neprijateljskih aviona. Moguće da je ova opoziciona pobjeda najznačajnija jer u protekle dvije sedmice režimski prioritet broj jedan bio je odbraniti ovu bazu ali nisu uspijeli. Opozicionari će sada moći pokrenuti svoju opremu i borce južno prema gradu Dera’a,sjeverno prema Damasku ili zapadno prema ostatku pokrajine Dera’a.

Video snimci sa interneta prikazuju opozicione borce unutar baze kao i sami napad. Među preuzetim oružjem nalaze se zemlja-vazduh projektili,radarska oprema a na jednom od video snimaka opozicioni glasnogovornik Ebu Džemal prikazuje hrvatski raketni bacač RAK-12,dometa do 15 km, kojim su opozicione snage napale bazu

{youtube} AHBwbwvYo30&feature=share&list=PLnVerz9z4u-pPS2SG4AR2sZk8Sy6ICoH9{/youtube}

22:30

Aleppo:Ranije ove sedmice opozicionari su osvojili znatan dio teritorija u sjeveroistočnim četvrtima grada ali od tada su intezivirana borbe. Kurdske snage su dopustile opozicionarima da uđu u kurdska područja grada a četvrti poput Šejh Maksuda su do tada bila relativno mirna područja a sada su poprišta žestokih borbi. Video snimci sa interneta prikazuju kurdske i opozicione borce zajedno na ulicama ali tu je i režimski odgovor

{youtube} R9xPROQaQ6E{/youtube}

Prošitenje borbi na ova područja indicira da sjeverna i istočna područja grada su na korak bliže da padnu potpuno pod kontrolu opozicionara.Također ovo indicira da nekoliko područja grada koja su predstavlja utočište su sada postala centar sukoba.

Juče su se pojavile izvještaji o režimskom napredovanju na jugu, u blizini aerodroma te zapadno od njega. Naredni video snimak od juče prikazuje južna predgrađa Aleppa, tenkovi granatiraju položaje FSA dok se borci povlače

{youtube}AJBVEwIqLKs{/youtube}

Izvještaji od danas govore da su opozicionari uzvratili napad te preuzeli područja uz cestu koja vodi ka aerodromu na jugoistoku. Također aktivisti su izvijestili da je režim napao četvrt Šejh Saad ali da je odbijen

Opozicionari su preuzeli Azizu i Gassan nakon žestokih sukoba,a javljeno je i o povlačenju režimskih snaga prema Nejrab selu u blizini međunarodnog aerodroma Aleppo.

21:30

“Spašavajte nas”: Režimski borci u Raqqi uputili vapaj režimuRežimski medicinski bataljon u gradu Raqqa, na sjeveru Sirijie, apelirao je režimu za pomoć, navodeći da je 80 pripadnika oklopne divizije 17 ubijeno, a još 250 ranjeno. Bataljon je, kako se navodi, pozvao komandu sirijskog režima da intervenira u sljedeća 24 sata, opisujući situaciju u Raqqi “kritičnom” i “sve lošijom”. “Mi nemamo vode, hrane i struje. Ranjeni umiru od gangrene zbog nedostatka medicinske pomoći,” naveo je bataljon. Baza zauzima površinu od oko pet kilometara, a trenutno je opkoljena s četiri fronta od strane Slobodne sirijske vojske (FSA). Hrana se doprema helikopterima i padobranima.

Pobunjenici kontroliraju oko tri četvrtine baze, ali režimske snage u najvećem dijelu zauzimaju komandni centar. Divizija 17 se smatra najjačom među režimskih snagama u Raqqi.

Zauzeta baza u Dera’i

U međuvremenu, u srijedu, FSA je preuzela kontrolu nad vojnom bazom koja je pripadala 49. bataljonu u Dera’i nakon što su se režimaki vojnici povukli, i to nakon opsade i žestokih sukoba s opozicionim borcima.

Značaj baze leži u činjenici da se nalazi u samom centru Derje, koja je na jugu zemlje, a nalazi se između gradova Alma i Kerbet Gazaleh. Baza navodno također ima veliko vojno skladište.

Režim je koristio bazu za granitarenje Derae, posebno gradove Alma i Kerbet Gazaleh. Granatiranje nije izazvalo samo mnogo uništenja, nego je i većina stanovnika raseljena do te mjere da je gotovo 30.000 ljudi koji su živjeli u oba grada pobjeglo.

49. Bataljon je također poznat po nazivu ‘bataljon smrti’ zbog brutalnih ubistava i mučenja.

FSA je blokirala međunarodnu cestu koja je povezivala Damask sa Ammanom prije nekih mjesec dana, što je spriječilo pristizanje pomoći do ovog bataljona. To je omogućilo nadmoć FSA-u i, na kraju, zauzimanje baze.

(Minber.ba/Al-Arabiya)

18:50

Sirijska milicija se obučava u Iranu? Prema Reutersu ‘neregularna milicija’ se šalje u tajne baze unutar Irana kako bi se obučili gerilskom načinu ratovanja.

“Reuters je intervjuirao četvoricu boraca koji su naveli da su pohađali kurseve borbi u Iranu što također navode i opozicioni izvori koji kažu da su dokumentovali takve slučajeve.Direktor izraelske obavještajne agencije i zapadne diplomate navode da Iran, Assadov glavni pristalica, pomaže u obuci najmanje 50.000 milicajaca s ciljem da se ovaj broj poveća na 100.000,ali oni nisu naveli gdje se ove obuke provode.

Iz iranskog ministarstva vanjskih poslova niko nije bio dostupan da komentariše ali iranski zvaničnici su u više navrata negirali da su umješani u sirijski sukob,tvrdeći da jedino pružaju humanitarnu i političku podršku Assadu.”

Izvor iz sirijske vlade izjavio je za Reuters da je ova tvrdnja netačna ali Reuters opisuje,do vrlo značajnih detalja, kako su muškarci iz većinskih alevitskih područja slati u Iran da treniraju zajedno sa borcima Hizbullaha iz Libana.

Ovaj progam je opisan kao ‘javna tajna’ u pojedinim provladnim područjima u zemlji.

“Bila je to obuka urbanog ratovanja koja je trajala 15 dana. Treneri su rekli da je to isti način obuke kroz koji Hizbullahovi borci uobičajeno prolaze”,kazao je Samer, kršćanin i član proAssadove milicije koja se bori u ruralnim dijelovima pokrajine Homs.

“Na obuci se prolazevažni elementi gerilskog ratovanja poput nekoliko različitih načina nošenja puške i pucanja, kao i najbolje metode pripreme protiv iznenadnih napada”.

Prema borcima ispitanim u Homsu većina muškaraca koji se šalju na obuku potiču iz alevitske sekte dok manji broj dolazi iz zajednice Druza i kršćana.

“Iranci su nam govorili da ovaj rat nije protiv sunnita već za spas Sirije.Ali alevije sa obuke su nam govorile da žele ubiti sunnite i silovati njihove žene u ime osvete”,kazao je Samer.

Intervjuisani borci kažu da su podijeljeni na grupe i da se neki obučavaju kao kopnene snage sa automatskim oružjem i protivavionskim oružjem, a drugi kao snajperisti. Prema njihovim riječima, te grupe polijeću iz vazduhoplovne baze u Lattakiji ka međunarodnom aerodromu u Teheranu, a potom se autobusima odvoze na nepoznatu lokaciju.

“Čim stignemo, ukrcaju nas u autobuse sa prozorima zamračenim zavjesama i kažu nam da ne sklanjamo zavjese … ne vidimo ništa osim kampa”, rekao je Samer.

Još uvijek nije jasno koliko je bivših boraca Šebbiha poslano na obuku u Iran ali pojedini ispitanici su izjavili da su prikupljani u grupe od po 400 prije nego što su poslati u Iran u manjem broju.

Stanovnici koji žive u oblastima koje kontroliše vojska ili milicije kažu da su tokom posljednjih mjeseci neregularne snage sve češće postaju “regularne” i sada se karakterišu kao “Nacionalnoj vojsci odbrane”, a čini se da operišu kao paralelne snage zvaničnim oružanim snagama – “manje naoružane, ali bez ikakvog nadzora ili odgovornosti”.

Nabil,mišićavi kršćanin iz Homsa pod nadimkom ‘Besramni’ kazao je kako su iranski treneri često ‘predavali’ lekcije o pljačkanju.

“Prvog dana obuke,iranski oficir koji je nadgledao obuku kazao nam je ‘Tačno znam šta se dešava u Siriji i reći ću vam jednu stvar: Ukoliko ste se pridružili Nacionalnoj vojsci odbrane zbog krađe a ne da branite vašu zemlju umrijećete ružnom smrću i ići ćete u džehenem”.

12:32

Opozicioni napredak: Aktivisti javljaju o još jednom uspjehu opozicionih snaga u Deir ezZuru. Na narednom video snimku jedan od opozicionih boraca navodi da je više od 100 pripadnika prorežimskih boraca zarobljeno, da je oboren jedan borbeni avion tokom borbi te da je preuzeto oružje i oprema sa naftne stanice el-Kam

{youtube} wUeReVdvhfg{/youtube}

12:00

U sjevernoj Siriji jedu bilje kako bi preživljeli: Milioni raseljenih Sirijaca svakodnevno se bore za goli opstanak. Za one u Herbet El-Haldiji to znači da jedu i piju sve što mogu pronaći.

“Jedemo bilje i skupljamo kišnicu za piće i pranje”, kaže dvadesetčetvorogodišnji Hišam,mladić sa crveno-bijelom kefijom na glavi i plavom sportski podbrijanom bradom.On navodi da je kada je počeo sukob trebao krenuti na fakultet međutim sada se nalazi u valu izbjeglih i raseljenih osoba.

U Herbet el-Haldiji,improviziranom kampu nedaleko od turske granice, Hišam pokazuje novinaru AP-a gotovo isušeni252724-correction-syria-conflict potoćič, pun gljivica i insekata.Oko potoka nalaze se djeca a na većini su vidljivi tragovi infekcija po koži zbog prljave vode.

Naida (35) ima sedmoro male djece.Ona kaže da ih kupa ovom, inficiranom vodom, jer se najbliži izvor čiste vode nalazi na nekoliko kilometara udaljenosti.

“Skupljamo bilje poput mente i crnog sljeza i kuhamo ih. Nemamo ništa drugo da jedemo”, kaže ona.

“Moj suprug je radio u kamenolomu, vadeći kamen, ali sada nemamo više nikakva primanja i nikoga da nam pomogne. Jednom smo dobili kilogram krompira po porodici. Kako možemo svi življeti na krompiru cijelu sedmicu dana?”

Zajedno sa drugim ženama, Naida često ide do najbližeg sela u potrazi za vodom.

“Po nekoliko kilometara nosimo kanistere na glavama”, dodaje ona.

Dvadesetpetogodišnji Ibrahim  živio je u selu u blizini Menneg aerodroma, ključnom bojištu između sirijskih opozicionih snaga i režima. Neprestani zračni napadi i granatiranje primorali su ga da pobjegne zajedno sa svoja dva sina i oko dvadesetak drugih porodica.

Stanovnici njegovog sela uspjeli su da sačuvaju nekoliko životinja te su ih poveli sa sobom.

“Svaki dan smo klali kokoši poput te”, kaže on pokazujući jednu dok je prolazila.

“Ta piletina je za sve nas, možete li zamisliti koliko onda svaka osoba dobije ‘mesa’?, kaže on s gorkim osmjehom.

Više od milion Sirijaca napustilo je zemlju od kako su počele mirne demonstracije protiv režima predsjednika Bešara el-Assada u martu 2011. godine.

Međutim nisu svi u mogućnosti preći granicu i pobjeći od nasilja, većina nema pasoše ili dovoljno novca za takvo putovanje, njima je jedino preostalo da pronađu sigurna utočišta unutar granica Sirije.

syriaherbs_bigZa otprilike stotinjak ljudi koji se nalaze u el-Haldiji najsigurnije mjesto je uski pojas u selu gdje žive među rasutim ostacima rimskih ruševina, nekoliko kilometara od turske granice.

Isprva su živjeli u rupama u tlu, obložene slamom koja im je pružala određenu zaštitu od hladnoće i snijega, kaže Naida.

Sada su uspjeli dobiti šatore označene s logom agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR-a.

U hladnim i nezdravim životnim uvjetima malo improvizirano selo također se bori se nedostatkom lijekova, posebno za bolesnu djecu.

“Dok se dođe do najbliže apoteke, u Azazu (u sjevernoj Siriji) ili u Turskoj, dijete je već mrtvo”, kaže dvadesetpetogodišnji Issa, odjeven u topli kaput maskirnih boja opozicionih boraca.

Sjedeći na kamenu,udaljen od ostalih stanovnika,osamdesetogodišnji Redžeb posmatra kako život teče u ovom improviziranom selu usred ničega.

“Pod šatorom možete osjetiti vjetar, hladnoću”, kaže Redžeb, glava porodice od 40 osoba.

“Ko može živjeti u ovakvim uslovima? Pogledaj oko sebe, ko može ovako živjeti?”

553100_493263337392312_2072209321_n

Leave a Reply

*

captcha *