Kako je potvrđeno za agenciju Anadolija, na prijedlog poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor otpočeo je današnje zasjedanje minutom ćutanja za žrtve Srebrenice i sve žrtve ratova devedesetih.

Prije minuta ćutanja, salu su napustili poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS), dok su poslanici Srpske napredne stranke (SNS) sjedili tokom odavanja pošte.

Predsjednica poslaničke grupe LSV Maja Sedlarević je rekla da je predsjednik Pastor prihvatio inicijativu i proglasio  minut ćutanja za sve žrtve ratova 90-ih godina.

“Smatramo da je ovo izuzeteno bitno i da je, gledajući budućnost, prevashodno važno ne zaboraviti prošlost, jer koliko god ona bila teška i bolna iskustva iz prošlosti nas uče da se ovakve stvari ne ponove u budućnosti”, ocjenila je Sedlarević i podsjetila i da je predsjednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš, 2005. godine, bio prvi državni funkcioner ove zemlje koji je otišao u Srebrenicu.

Ona je potsjetila i da se Parlament Vojvodine izjašnjavao ne samo o srebreničkim žrtvama nego diskutovao i o svim drugim nevinim žrtvama u ratnim sukobima, i upitala da li je bilo ko od državnih funkcionera otišao danas u Srebrenicu.

-U Srebrenici ne(zvanično) boravili predstvanici Skupštine Srbije-

Na komemroaciji povodom 17. godišnjice genocida i ispraćaja posmrtnih ostatka 520 žrtva danas su u Potočarima boravili i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u  Skupštini Srbije Elena Papuga i Đorđe Stojišić.

U izjavi za agenciju Anadolija, Stojišić je rekao je osim njih u Srebrenici bila i jedna žena iz Skupštine Srbije, ali je neprisustvovanje zvaničnika države nazvao sramotom.

“Moram da vas ispravim, ispred Skupštine Srbije je bila jedna žena, ona je položila cvijeće. Ali drugih nije bilo, komentarišem da je to sramota i da svake godine u Srebrenici mora da bude najviši državnih vrh. Zna svet i Evropa šta se tamo desilo, sramota je da samo nas nekoliko bude tamo”, kazao je Stojišić.

Stojišić, koji je sa kolegom poslanicom u republičkom parlamentu Elenom Papigom danas bio u Potočarima, rekao je i da ih je prilikom odlaska zaustavila pogranična policija i, legitimisavši ih, zadržala ih desetak minuta.

 “Vrlo čudno, moram reći, legitimisali su nas i zadržali nakon što smo predočili da smo ja i koleginica Papuga republički poslanici. Rekli su nam da im je naređeno da moraju da uzmu naše podakte”, objasnio je Stojišić.

On je neprsustvoanje, odnono sjedenje poslanika DSS-a i SNS-a za vrijeme odavanje pošte srebreničkim i svim ostalim žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji danas u parlamentu Vojvodine takođe nazvao sramotnim.

“Jedni i drugi su do juče lepili table ‘sigurna kuća za Ratka Mladića’ po Beogradu i mnogi od njih intimno vjeruju da to što je tamo urađeno uime našeg naroda bilo opravdano i njihove postupke mislim da ne treba komenatrisati, ali i to je sramota zbog toga što se desilo u Skupštini Vojvodine, koja je poznata po tome da ima 16 jezika”, prokomentarisao je Stojišić.

On je ovim povodom najavio da će Socijaldemokarte Vojvodine u Skupštini Srbije pokrenuti inicijativu za donošenje zakona na osnvu kojeg će poricanju genocida u Srebrenici bude krivično djelo.

Službenica Skupštine Srbije zadužena za kontakte s medijima nije javljala na telefonske pozive dopisnika Anadolije iz Beograda. Ovu službenicu namjeravali smo pitati da li može zvanično potvrditi prisustvo predstavnika ove srbijanske institucije danas u Potočarima.

Predsjedništvu i Vladi Srbije je ranije takođe upućen zahtjev za informacije u učešću predstavnika države na komemoraciji u Srebrenici. Odgovori nisu stigli do trenutka zaključenja ovog teksta.

Aktuleni predsjenik Srbije Tomislav Nikolić ranije je iznio stav da u Srebrenici nije počinjen genocid.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *