U dvije centralne osnove škole, jednoj područnoj i osam područnih odjeljenja, kao i u Srednjoškolskom centru Srebrenica započela je nova školska godine. Po riječima direktorice Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” u Srebrenici, Zorice Nikolić, nastavu u ovoj školi i njenim područnim odjeljenjima pohađaju 402 učenika ili za 41 manje nego u prošloj školskoj godini.

Istakla je da se neki učenici iz povratničkih porodica danas prijavljuju i upisuju, te da očekuje da će biti nešto manja razlika u broju đaka u odnosu na prošlu školsku godinu. Od ove godine, zbog nedostatka učenika, prestalo je s radom područno odjeljenje ove škole u selu Pale. Broj osnovaca u srebreničkim školama zbog odseljavanja stanovništva i slabog nataliteta već godinama je u opadanju i to je nastavljeno i u ovoj školskoj godini. Nastava je počela i u Srednjoškolskom centru Srebrenica gdje je po izjavi sekretarke ovog centra Snežane Zarić u prve razrede krenulo pet odjeljenja s upisanih 120 učenika.

˝Upisali smo dva odjeljenja s ukupno 48 đaka u gimnaziju, također 48 učenika krenulo je u medicinsku školu, smjer medicinski tehničar i farmaceut te jedno odjeljenje sa 24 đaka u hemijsku tehničku školu˝, precizirala je Zarić. Kao i prošle školske godine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Općina Srebrenica osigurali su besplatne karte za sve osnovce koji koriste prijevoz do škole, a za srednjoškolce, Općina će plaćati 50 posto troškova za prijevoz učenika.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *