U Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tuzla već odavno hara kriminal o kojem se anonimno, osim pojedinih zatvorenika, bilo ko javno usudio reći. Jedan od rijetkih je stručni saradnik-psiholog za maloljetne i mlađe punoljetne osobe Džanan Berberović.

Bila inspekcija

O strahotama, maltretiranju i premlaćivanju maloljetnika, korupciji i moći bivšeg direktora Hasana Hodžića te mnogim drugim nepravilnostima Berberović je progovorio u svojoj nedavno objavljenoj knjizi. Njen naslov je “Moja zatvorska priča”, a u njoj je Berberović u potpunosti ogolio brutalnu zbilju tuzlanskog zatvora.

– U knjizi su imenom i prezimenom navedene osobe koje su na moje oči maltretirale i tukle maloljetnike. Lično sam vidio Adnana Fejzića i Muhameda Subašića kako tuku maloljetnike. Meris Halilčević i Samir Bukvarević su, također, pretukli jednog zatvorenika koji je završio u samici – tvrdi Berberović.

On je o problemima u zatvoru obavještavao mnoge institucije, tražio pomoć od ombudsmena, Federalnog ministarstva pravde, “Transparency Internationala”. Nakon toga su inspekcijske službe resornog ministarstva obavile određene istrage, ali prema riječima direktora KPZ-a Nihada Spahića u zatvoru se ne dešava ništa od navedenog.

– Zlostavljanja maloljetnika nikad nije bilo u KPZ-u Tuzla. Nakon Berberovićevih navoda i optužbi urađen je inspekcijski nadzor koji je potvrdio da nema slučajeva zlostavljanja – iznosi Spahić.

Tri prijave

Zbog svojih tvrdnji Berberović je naišao na odmazdu Uprave zatvora, a epilog svega su tri disciplinska postupka protiv njega. Berberović tvrdi da su ga “zbog iznošenja istine navidjelo premjestili s maloljetničkog odjeljenja, zabranivši mu da radi ono zbog čega je zaposlen u zatvoru”.

– Disciplinske prijave su potpuno lažne i imaju za cilj moju diskreditaciju. Bio sam i suspendovan na jedan mjesec. Optuživali su me i da sam seksualno uznemiravao maloljetnike, što je kasnije utvrđeno da je laž. Čak su tjerali maloljetnike da mijenjaju iskaze protiv mene – tvrdi Berberović. 

Torture bivšeg direktora

Berberović je potvrdio i ranija medijska pisanja o torturama Hasana Hodžića, bivšeg direktora KPZ-a Tuzla, koji je i nakon penzionisanja upravljao ovim zatvorom. Potvrdio je i Hadžićevu ljubavnu vezu sa zatvorenicom Sanjom Vuletom.

– Sanja Vuleta je Hodžiću pripremala rođendansku zabavu u krugu zatvora, a o najsitnijim detaljima mi je lično pričala. To sam sve opisao u knjizi. Lično sam bio primoran od Hasana Hodžića da Vuleti pišem seminarske radove, jer je za vrijeme njegovog mandata ona i fakultet završila. Hasan Hodžić je jedna perfidna struktura i kriminalac koji je ostao neotkriven, jer njegovu zloupotrebu položaja štite mnogi visoki funkcioneri – kaže Berberović.

Inače, federalni ministar Zoran Mikulić u septembru ove godine izdao je naredbu kojom se upozoravaju svi u KPZ-u da se Hodžiću zabrani ulazak u krug zatvora.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *