IslamBosna.ba- Vjerovatno mislite da je takmičenje u učenju Časnog Kur’ana tokom ramazana iznad politike, ali izgleda da nije.
Vlasti Emirata su u ponedjeljak izbacile sa takmičenja Somalijca koji je učestvovao na godišnjem svjetskom takmičenju u učenju Kur’ana koje se održava u Dubaiju, nakon što je Somalija odbila da prekine diplomatske odnose sa Katarom u tekućem sporu zemalja Zaljeva.
Međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana se održava godišnje, a održava se pod pokroviteljstvom vlade Dubaija. Nagrade za prvo, drugo i treće mjesto su 68.000 dolara, 54.000 dolara i 40.800 dolara.
Ismailu Madaru, koji se smatrao favoritom, je rečeno da ne može nastaviti da se takmiči kao predstavnik Somalije.
Govoreći za lokalne medije, Madar je kazao da misli da je odluka rezultat somalijskog stava o krizi u Zaljevu jer su tenzije između Katara i njenih susjednih država previsoke.

“Otkako je Somalija iskazala svoj stav da ne stane na stranu Saudije i UAE protiv Katara, prema Somalijcima je počelo iskazivanje nepovjerenja”, kazao je Madar lokalnim medijima.”Kada su mediji prenijeli da je delegacija Katara posjetila Mogadiš, zvanični UAE su nam rekli da napustimo takmičenje”, kazao je on.
Ujedinjeni Arapski Emirati imaju vodeću ulogu u ekonomskoj blokadi Katara uz Saudijsku Arabiju, Bahrein i Egipat zbog navodne podrške Katara terorističkim organizacijama. Katar negira te tvrdnje.

Madar je kazao da je očekivao da bude prvi ili drugi na takmičenju, kazavši ‘nažalost su me kaznili’. Njemu je, navodno, dato samo deset minuta da napusti prostorije takmičenja.
Uz sigurnosnu pratnju Madar je odveden na aerodrom i vraćen nazad u Somaliju.
Incident se dogodio nakon što su UAE opozvali svog ambasadora u Mogadišu u znak protesta protiv neutralnosti Somalije u zaljevskoj krizi.
Somalija je pozvala obje strane na dijalog kako bi se riješio spor.

IslamBosna.ba