IslamBosna.ba- Vlasti Ujedinjenih Arapski Emirata koristile su moćno izraelsko kibernetsko oružje kako bi upale u komunikacije kraljevske porodice Katara, premijera Libana i moćnog saudijskog princa.

Procurila razmjena elektronske pošte koja je podnijeta u dvije tužbe u četvrtak protiv proizvođača špijunskog softvera NSO Group iz Izraela, otkriva opseg regionalne špijunaže UAE, prenio je New York Times.

Vladari UAE su više od godinu dana koristili izraelske špijunske programe, potajno pretvarajući pametne telefone disidenata kod kuće ili suparnika u inostranstvu u nadzorne uređaje.

Kada je vrhovnim zvaničnicima Emirata ponuđena ova tehnologija, oni su željeli da se pobrinu da ona funkcionira.

Dužnosnici Emirata tražili su od izraelske kompanije da li može hakirati telefone emira Katara, Temima bin Hameda Alu Sanija, bivšeg šefa saudijske Nacionalne garde i bivšeg urednika lista El-Arab, kojeg su finansira UAE, sa sjedištem u Londonu, prema jednom od e-mailova.

Predstavnik NSO Group odgovorio je slanjem službenih snimaka telefonskih poziva novinara, Abdulaziza el-Hamiša, koje su snimane bez njegovog znanja.

Tehnologija funkcioniše tako što se pošalje tekstualna poruka na pametni telefon, nadajući se da će meta zagristi i kliknuti na poruku. Kada to uradi, špijunski software poznatiji kao Pegasus, se potajno skida na telefon, omogućavajući vladama da prate telefonske pozive, slanje pošte, kontakte i potencijalno čak i razgovore koji se održavaju licem u lice.

Što se tiče UAE, dokumenti pokazuju da je podružnica NSO Group predložila tekst poruka poput – “Bliži se ramazan- nevjerovatni popusti’ i slično.

Elektronska pošta pokazuje da je UAE još 2014. godine tražila da se prisluškuje mobilni telefon šejha Temima te da je navodno špijunirano 159 članova kraljevske porodice i zvaničnika Katara.

U jednoj od e-mailova, izraelska kompanija obećava izvještaj o špijuniranju 13 ‘prioritetnih ciljeva’ u Kataru.

Izvještaj dolazi usred krize koja već godinu dana potresa Zaljev. Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i drugi saveznici su 7. juna 2017. godine prekinuli sve veze sa Katarom, opružujući Dohu da podupire terorizam. Doha kategorično odbacuje ove optužbe.

Katar je optužio UAE da je hakirala njihovu državnu novinsku agenciju kako bi objavila lažne izjave što je izazvalo diplomatsku i ekonomsku blokadu Dohe.

Dogovor o špijuniranju je najnovije otkriće koje pokazuje sve veće veze između Izraela i UAE.

UAE ne priznaje zvanično Izrael, ali čini se da dvije države imaju sve bolje odnose iza scene zajedno sa Saudijskom Arabijom i Bahreinom.  Budući da Izrael špijunske software smatra oružjem, kako je navedeno u tužbi, NSO Group i njene podružnice su ga mogle Emiratima jedino prodati uz odobrenje izraelskog Ministarstva odbrane.

Elektronska pošta, prikazana u tužbi, pokazuje da je u avgustu 2013. godine UAE potpisala ugovor o licenciranju softwera za nadzor.

Godinu ipo kasnije, britanska podružnica NSO Group je tražila od klijenta da dostavi šestu isplatu od 3 miliona dolara shodno ugovoru, što nagovještava da je plaćeno najmanje 18 miliona dolara u tom periodu.

Elektronska pošta također pokazuje da se UAE usmjerila i na druge regionalne suparnike, ali također i one prema kojima je gajila prijateljske odnose poput premijera Libana, Sa’da Haririja koji je bio jedan od meta špijuniranja.

Prošle godine, Hariri je iznenada najavio svoju ostavku u televizijskom obraćanju iz Rijada, potez za koji su mnogi rekli da je izvršen pod pritiskom saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana, bliskog saveznika UAE.

Hariri, koji je kasnije povukao ostavku, je opružen za neuspjeh obuzdavanja utjecaja saudijskog regionalnog rivala, Irana na Liban.

Druga  meta je bivši šef saudijske Nacionalne garde, princ Mu’tab bin Abdullah, koji se u to vrijeme smatrao kandidatom za prijestolje.

Princ Mu’tab je prošle godine uklonjen sa svog mjesta i uhapšen u sklopu navodne antikorupcijske kampanje koju je predvodio trenutni saudijski prijestolonasljednik.

IslamBosna.ba