IslamBosna.ba- Vitlajući noževima, mačevima i štapovima od bambusa na stotine ekstremnih budista je paradiralo u drugom po veličini gradu Burme, Mandalaju, prijeteći da će ubiti sve muslimane nakon što su u sličnom nasilju ranije ove sedmice ubijene dvije osobe.

„Ubit ćemo sve muslimane“, uzvikivali su pojedinci dok su prolazili ulicom nakon sahrane jednog budiste koji je izboden na smrt u srijedu navečer.

Ranije ove sedmice oko 300 budista uključujući i 30 monaha upalo je u prodavnicu čaja, čiji vlasnik je musliman, zbog navodnog silovanja budistkinje od strane muslimana.

Budisti koji su bacali kamenje na imovinu muslimana su upali u nekoliko prodavnica i kuća čiji su vlasnici muslimani demolirajući ih, kao i u jednu džamiju pritom oštetivši najmanje tri automobila a nekoliko osoba je ranjeno nožem.

U petak policija je postavila bodljikavu žicu u pretežno muslimanskom dijelu grada kako bi spriječila budiste da ulaze u ovaj dio grada na motociklima.

Međutim to nije spriječilo budiste koji su od podneva vozili kroz grad uzvikujući prijetnje i pjevajući nacionalnu himnu.

Dozvoljavajući budistima da paradiraju kroz grad sa oružjem i uzvikuju parole mržnje policija je uhapsila petoricu muslimana u petak nakon što su pretresajući njihove kuće pronašli ceremonijalne noževe.

„Policija definitivno zna da se koriste u ceremonijalne svrhe“, kazao je Ossaman, imam najveće džamije u Mandalaju. „Oni nisu prekršili nijedan član zakona“.

Posredstvom muslimanskih trgovaca u doba halife Haruna er-Rešida, 788. islam stiže u Burmu i ubrzo se širi zemljom. Sultan Sulejman-šah na području Arakana osnovao je islamsku državu koja se održala oko tri i po vijeka – postojala je od 1430. do 1784. godine. Tokom tog perioda njom je vladalo 48 kraljeva, muslimana, a posljednji je bio Selim-šah tokom čije se vladavine država Arakan proširila na područja nekih susjednih država. Imenica Arakan sastavljena je od riječi ara – Arapi, i kan – zemlja, i znači zemlja Arapa, jer je to bila slobodna i nezavisna islamska država u jugoistočnoj Aziji. Međutim, nakon što je okupirana od strane Burme – Mijanmara, postala je jedna od deset pokrajina Unije Burma.

Ali bez obzira na dugu historija islama na ovim prostorima muslimani nikada nisu bili u potpunosti integrirani uvijek su ih smatrali strancima.

Tokom 2012. veliki broj muslimana je ubijen, na hiljade je bilo prisiljeno da napusti svoje domove nakon sektaških sukoba sa budističkom većinom u zapadnoj državi Rakihe. Većina žrtava bili su muslimani Rohingja a veliki broj njih je ostao u kampovima odakle im ne dozvoljavaju odlazak.

Grupe za ljudska prava optužile su burmanske snage sigurnosti za ubijanja, silovanja i hapšenja Rohingja nakon nasilja.

U aprilu 2013. više od 40 osoba je ubijeno, a nekoliko džamija je zapaljeno u centralnoj Burmi nakon spora između muslimana i budista u Mikhtili.

IslamBosna.ba