IslamBosna.ba– Udruženje saudijske uleme objavilo je u četvrtak saopćenje u kojem poziva na svrgavanje Muhammeda bin Selmana bin Abdulaziza Alu Sauda s položaja prijestolonasljednika Saudijske Arabije.

U saopćenju kojeg su podijelili na svome zvaničnom Twitter profilu, Udruženje je ubistvo novinara Džemala Hašugdžija opisalo kao ‘jezivo’ izvedeno na način koji se protivi ‘ljudskoj etici i standardima’.

Turska kaže da su Džemala Hašugdžija, kolumnistu Washington Posta, ubili saudijski agenti u konzulatu u Istanbulu, a da je njegovo tijelo raskomadano.

Saudijska Arabija negira ove navode.

“Naša zemlja je sada uvučena u opasni ćorsokak zbog trenutne krize. Princ Bin Selman koji je odgovoran za ove incidente je uhapsio veliki broj ličnosti i osudio ih na zatvor”, stoji u saopćenju.

Oni su naveli da se Saudijska Arabija suočava sa ‘krizama i problemima’ zbog ‘nepravde i nepoštenih politika za koje je odgovoran MbS”, koristeći kraticu za prijestolonasljednika.

“Svako vidi kroz šta danas prolazi naša zemlja… Nered je doveo da svi one koji žele uputiti savjet završe ili u zatvoru ili šute. Stoga smo prisiljeni sakriti naša imena”.
Saudijska ulema je obično izražava podršku kraljevskoj porodici, a oni koji se usude da kritikuju vladu većinom su ušutkani.

Od septembra 2017. godine veliki broj uleme, akademika, pisaca je uhapšen u Kraljevini.

Udruženje saudijske uleme tvrdi da bi trebao biti imenovan novi prijestolonasljednik a one koji su uhapšeni treba odmah osloboditi.

IslamBosna.ba