Šulc je Orbanu poručio da ne misli da može jedno da govori u Budimpešti, a sasvim drugo u Briselu.

Orban je doputovao u Brisel radi sastanka sa zvaničnicima EU kako bi riješili spor u vezi sa novim mađarskim  ustavom. On je, takođe razgovarao sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i predsjednikom EU Hermanom van Rompejom.

Evropa je danas intenzivirala pritisak na Mađarsku, zaprijetivši finansijskim sankcijama zbog ogromnog javnog deficita Budimpešte, dok je mađarski premijer Viktor Orban pokušao da umiri raspravu oko kontroverznih novih zakona.

Ministri finansija EU, koji su se sastali u Briselu, otvorili su put za dosad neviđeno sankcionisanje deficita kada su potvrdili izvještaj Evropske komisije, koja je predložila da Budimpešta bude kažnjena zbog neuspjeha da ograniči svoj javni deficit, prenijela je agencija AFP.

“Mađarska nije uradila ono što je bilo potrebno”, izjavila je danska ministarka ekonomije Margaret Vestager, čija zemlja trenutno predsjedava EU. “Mađarska mora da preduzme akcije da ispuni svoje ciljeve.”

Budimpešta tvrdi da je njen javni deficit ispod granice EU od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, ali se Evropska unija ne slaže sa metodom izračunavanja koju Mađari koriste. Istog mišljenja je i 27 ministara finansija EU.

Mađarska nije članica zone evra i trenutno se nalazi u središtu političke oluje zbog kršenja evropskih pravila, a EU bi mogla da zamrzne isplatu više miliona evra u okviru takozvanih kohezionih fondova, koji imaju za cilj da smanje ekonomske razlike između evropskih regiona.

“Vlada mišljenje da treba uraditi nešto konkretno u vezi s Mađarskom. Postoji zabrinutost po pitanju puta kojim se Mađarska kreće”, rekao je za AFP evropski diplomata koji je želio da ostane anoniman.

Orban je u međuvremenu u Briselu razgovarao o sprečavanju pravnog postupka protiv Mađarske, koji treba da bude pokrenut ukoliko ta zemlja u roku od mjesec dana ne poništi sporne zakone, za koje Komisija smatra da, između ostalog, ugrožavaju nezavisnost mađarske centralne banke.

Prošlog mjeseca su desetine hiljada ljudi protestovale zbog zakona koji su usvojeni velikom parlamentarnom većinom, a takođe je ugrožen sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU o kreditu Budimpešti od 20 milijardi evra.

Brisel je pod velikim pritiskom da preduzme akciju povodom mađarskog zakona koji “miriše” na stare istočnoevropske autoritarne režime i krši propise i vrijednosti EU.

 

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *