Oficiri i vojnici u nekim se dijelovima grada i dalje bore s zaštitarima Christophera Cokea, poznatijeg pod imenom ‘Dudus’. Još uvijek je u bijegu i nakon tri dana uličnih borbi.

 Biskup Herro Blair, najutjecajniji evangelistički pastor na Jamajci, izjavio je za novinsku agenciju The Associated Press kako su prema nezavisnim procjenama u sukobima u zapadnom Kingstonu poginule 44 osobe. Policija izvještava kako su smrtno stadala i najmanje četiri vojnika te policajca. Jamajkanski premijer Bruce Golding obećao je provođenje istrage oko smrti civila te da će pronaći odgovorne.

Blair i javni branitelj uz veliku su sigurnosnu pratnju posjetili Tivoli Gardens, dio Kingstona gdje su se počeli okupljati Dudusovi pristaše nakon što je premijer Golding prekinuo s devetomjesečnim odbijanjem izručenja Christophera Cokea SAD-u.
Coke se povezuje i s Goldingovom Radničkom strankom zbog koje je premijer dobio velik broj glasova iz područja Tivoli Gardensa. Premijer je u utorak bio izjavio kako je ‘ostao zatečen intenzitetom sukoba’ koji su pogodili jamajkanski glavni grad.

– Vlada užasno žali zbog gubitaka nedužnih života u unakrsnoj vatri. Sigurnosne su snaga upućene da učine sve kako bi kolateralne žrtve svele na minimum – objasnio je Golding te dodao kako će istrage otkriti sve razloge smrti uzrokovanih sigurnosnim snagama koje već imaju ‘ugled’ brzih na okidaču.

Također, naglasio je kako će policija i vojska ići za svakim naoružanim kriminalcem u kojem god društvu bio.

Vlasti ističu kako su svi mrtvi civili bili naoružani muškarci, no unutar ‘ratnih četvrti’ stanovnici napominju kako vojska i policija nakon početka napada ‘nije birala žrtve’.

Dok je Dudus za američke vlasti jedan od najopasnijih narkobosova na svijetu, za lokalno stanovništvo on je svojevrsno božanstvo koje ljudima daje ono što ne dobivaju od vlade, naprimjer doprinose za djecu.

Nemiri su počeli prošle sedmice, kad je vlada odobrila zahtjev za izručenjem Dudusa u SAD, zbog optužbi za krijumčarenje droge i oružja.

Nasiljem nisu zahvaćene turističke meke na sjevernim obalama otoka, oko 160 kilometara od Kingstona, no vlasti se boje utjecaja sukoba na turističku perspektivu.

Jutarnji

Leave a Reply

*

captcha *