IslamBosna.ba- Ultraortodoksni jevrejski rabini su zabranili ženama da pohađaju fakultete, prenosi The Independent.
Stroga jevrejska sekta Satmar je izdala vjersko pravilo koje upozorava da je univerzitetsko obrazovanje za žene ‘opasno’. Napisano na jidišu pravilo upozorava: “U posljednje vrijeme je postalo trend da djevojke i udate žene stiču diplome iz posebnog obrazovanja. Pojedine idu na predavanja a druge online. I željeli bismo dati na znanje njihovim roditeljima da je to protiv Tore.
Bit ćemo jako strogi po ovom pitanju. Nijednog djevojci koja pohađa našu školu nije dozvoljeno da studira i diplomira. Djevojke koje se ne budu pridržavale bit će prisiljene da napuste našu školu. Također, nećemo zaposliti niti dati posao nastavnice u školi nijednoj djevojci koja je išla na fakultet ili ima diplomu”.

“Moramo zadržati našu školu sigurnom i ne možemo dopustiti bilo kakav svjetovni utjecaj u našem svetom okruženju. To je protiv osnova na kojoj je naša vjera izgrađena”.

picdecree

Naredbu su objavili iz središta sekte u New Yorku i primjenjivat će je svi sljedbenici grupe širom svijeta.
Ultraortodoksni Jevreji slijede interpretaciju tradicionalnog judaizma i obeshrabruju interakciju s modernim ili sekularnim svijetom. Muškarci nose odjeću kakva se nosila u 19. vijeku u Istočnoj Evropi, uključujući duge crne kapute i crne šešire, dok se udate žene moraju oblačiti skromno i pokrivati kosu.
Britanska jevrejska zajednica procjenjuje da u ovoj zemlji živi oko 30.000 strogih ortodoksnih Jevreja, od kojih je Satmar najveća sekta.
Prošle godine, otkriveno da su neki ultraortodoksni Jevreji u sjevernom Londonu zabranili ženama da voze automobile navodeći kao razlog da žene gube skromnost vozeći automobile.

Nedavno je još jedna grupa ultraortodoksnih Jevreja, Haredi, izdala vjersko pravilo po kojem je djevojčicama starijim od pet godina zabranjeno voziti biciklo.
Rabini su naveli da vožnja bicikla kod djevojčica ‘prouzrokuje ozbiljnu štetu njihovoj skromnosti”.
Oni su dodali da sjedišta na biciklima dovode do toga da djevojke sjede na način koji bi mogao biti ‘provokativan’ muškarcima.
“Obavještavamo roditelje da su obavezni zabraniti svojim kćerkama starijim od pet godina da se ponašaju na ovaj nepropisan način”.

IslamBosna.ba