U povodu osme godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane Sarajevo smatra da se Izetbegović zalagao za državu BiH u njezinim historijskim granicama.

“Alija Izetbegoviće je nastojao biti predstavnik svih građana i naroda suverene i neovisne države BiH, što, u ratnim okolnostima i ekspanziji nacionalizama, nije bila nimalo laka uloga”, stoji u saopćenju.

Zalagao se za jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama i u tom smislu je odredio svoju politiku, a što se tiče njegovog odnosa spram HVO Sarajevo, bitno je istaknuti da je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović dao podršku formiranju HVO Sarajevo, kao segmentu obrambenih snaga i otpora agresoru.

Također je, navodi se u saopćenju, je 1992. godine podržao prijedlog da se prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo i sadašnji predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo prof.dr.sc. Marinko Pejić imenuje za ministra obrane RBiH te na taj način, u teškim ratnim uvjetima, iskazao povjerenje prema vojno-političkoj organizaciji HVO Sarajevo, sa sjedištem u sarajevskom naselju Čengić-Vila, koja se od samog osnivanja stavila u funkciju obrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Nažalost, tadašnje hrvatsko političko rukovodstvo u BiH, na čelu s Matom Bobanom, odbacilo je taj prijedlog, s obzirom da je gospodin Marinko Pejić zagovarao suradnju HVO-a s drugim postrojbama koje su činile Oružane snage RBiH, odnosno zajedničku obranu Sarajeva i suverene i neovisne Bosne i Hercegovine, kao države svih njezinih naroda i građana.

Nakon usložnjavanja političkih različitosti hrvatskog i bošnjačkog koncepta uređenja BiH i tragičnih sukoba između Armije RBiH i HVO-a u središnjoj Bosni i Hercegovini tijekom 1993. godine, sarajevski HVO transformiran je u postrojbu u sklopu Armije RBiH, saopćeno je iz Udruge Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *