Ujedinjene Nacije su odbile da plate odštetu 5.000 žrtava kolere. Žrtve su uz pomoć američkog Instituta za pravdu i demokratiju na Haitiju optužile UN-ove mirovne snage za izbijanje epidemije. Porodicama osoba koje su umrle uslijed kolere UN bi trebao isplatiti 100.000 dolara dok bi oboljelim od ove bolesti trebali platiti 50.000 dolara.

Glasnogovornik UN-a u New Yorku Martin Nesirky, izjavio je da su tvrdnje žrtava neosnovane. On navodi Konvenciju potpisanu još 1949. na osnovu koje UN uživa imunitet. Glavni Tajnik UN-a Ban Ki Moon je u telefonskom razgovoru saopćio predsjedniku Haitija odluku ali istovremeno obećao da će UN učiniti sve što može na suzbijanju kolere.

Dalje tužbe su moguće

Odluka UN-a izazvala je ogorčenost među tužiteljima i žrtvama. “Da se ovdje radi o korporaciji ili zagađenju okoliša, onda bi neko snosio posljedice”, izjavila je glasnogovornica IJDH sa Haitija, Nicole Philips. Advokat Mario Josepf koji zastupa oštećene nanaglašava:” UN ne može istovremeno žaliti čovječanstvo i zagovarati nekažnjivost. Siguran sam da ce većina našh klijenata traziti da se i dalje borimo”.

Alix MacGuffie jedan od zaraženih namjerava se i dalje boriti za naknadu štete. Njega podržavaju i drugi. Maximilien Saint Juste kaže:”Svaka žrtva ima pravo na naknadu, UN nije preuzeo odgovornost za činjenicu da su njihovi vojnici donijeli koleru na Hajiti”.

Kolera se pojavila u oktobru 2010. godine, devet mjeseci nakon razornog zemljotresa u Portu-Prince i u okolini, zemljotres je odnio oko 300.000 ljudskih života. Naknadno je utvrđeno da loši higijenski uslovu u kojima živi oko 1.5 milon ljudi nisu izazvali izbijanje epidemije već UN-ovi vojnici iz Nepala koji nisu ni znali da sa sobom donose zarazu iz svoje domovine.

Kolera na Hajitiju nije zabilježena u posljednjih 50 godina. Zaraza je izbila u St.Marku, lučkom gradu na oko 80 km sjeverno od glavnog grada Hajitija. Na osnovu podataka UN-a od oktobra 2010. godine pa do februara ove godine oboljelo je više od 645.000 osoba.

Na osnovu istraživanja krvi, stolice i uzoraka vode došlo se do saznanja, da kolera koja se pojavila na Hajitiju najčešće se nalazi u Južnoj Aziji i Nepalu.

Već tada UN-ov glasnogovornik, pored ovih naučnih saznanja, odbio je preuzeti odgovornost za epidemiju. Oni su priznali da prostorije UN-ove baze higijenski nisu adekvatne, ali ne postoji ni jedan dokaz koji potvrđuje da su vojnici donijeli bakteriju sa sobom.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *