IslamBosna.ba– Radna grupa za arbitrarni pritvor Savjeta UN za ljudska prava (WGAD) zatražila je da se odmah na slobodu pusti Salah Sultan, istaknuti egipatski opozicionar, koji se u zatvoru nalazi već pet godina.

U službenom dopisu egipatskim vlastima, WGAD je pozvao na ‘otvaranje istrage o okolnostima pod kojim je Sultan uhapšen’ te su ga nazvali ‘zatvorenikom savjesti’.

Sultan, zajedno sa sinom Muhammedom, je uhapšen u septembru 2013. godine na Međunarodnom aerodromu u Kairu nakon vojnog udara na prvog slobodo izabranog predsjednika Egipta, Muhammeda Mmursija. On je optužen za ‘poticanje nasilja’ i ‘planiranje izazivanja haosa u Egiptu’.

U maju 2015. godine, egipatske vlasti su pustile na slobodu Sultanovog sina Muhammeda nakon što se odrekao egipatskog državljanstva i dvije godine pritvora. On je štrajkovao glađu 263 dana tokom boravka u zatvoru, a njegov štrajk glađu aktivisti su opisali kao najduži u egipatskoj historiji.

Otkako je aktuelni predsjednik pučistički general Abdulfettah es-Sisi preoteo vlast, njegova vlada pokrenula je žestoko slamanje i obračune protiv svih koje smatraju prijetnjom režimu. Lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava neprekidno optužuju egipatske vlasti da provode prisilne nestanke, arbitrarna hapšenja i nezakonita zatvaranja na hiljade disidenata. Egipat stalno odbija optužbe uprkos svjedočenjima i dokazima.

IslamBosna.ba