IslamBosna.ba– Univerzitet u Kairu je donio odluku o zabrani nikaba nastavnom osoblju dok drže predavanja, tvrdeći da je taj potez za dobrobit obrazovnog procesa.
“Ženskim članovima nastavnog osoblja i asistenticama na fakultetima univerziteta neće biti dopušteno da drže teorijsku ili praktičnu nastavu ili da ulaze u laboratorije pod nikabima kako bi se osigurala dobra komunikacija sa studentima”, stoji u saopćenju koje je izdao predsjednik univerziteta Džabir Nasser, prenosi El-Masri el-Jevm.
Nekoliko grupa studentica i nastavnog osoblja je izjavio da će odluka imati negativan utjecaj i sumnjaju u njegovu primjenjivost.
Muhammed Kemal, profesor na Univerzitetu Beni Sajf, kazao je za el-Masri el-Jevm da je odluka u ‘sukobu sa velikim brojem ustavnih odredbi’ te da predstavlja ‘rasizam’ protiv određenog načina odijevanja koje nije u sukobu sa zakonom ili društvenim običajima’.
Nikabi i hidžabi se nalaze u centru različitih debata zagovornika ličnih sloboda i islamskih aktivista tokom proteklih nekoliko godina.

IslamBosna.ba