IslamBosna.ba- Univerzitet u centralnoj Kini izazvao je kontraverze nakon što je izdao rijetku zabranu studenticama da nose hidžabe u kampusu.
Shaanxi Normal univerzitet u Xianu, gradu sa velikim brojem muslimana, je naredio devet studentica muslimanki da skinu svoje hidžabe u aprilu mjesecu da bi zatim početkom maja izdao obavijest o zabrani nošenja hidžaba.
Još jedan student musliman je navodno optužen za ‘ilegalno propovijedanje’ nakon što je uhvaćen da čita Kur’an u kafeteriji istog univerziteta tokom prošlog mjeseca.

“Mi prihvatamo njihove običaje. Ali, mi ne dozvoljavamo studentima uključivanje u vjerske aktivnosti”, napisao je Li Chenzi, zvaničnik univerziteta, na internet stranci Zhihu.com, nakon što je zabrana hidžaba postala viralna.
Iako Li negira da je studenticama naređeno da skinu hidžabe, jedna od njih je anonimno je pobila tvrdnje Univerziteta u intervjuu za državni Global Times.
“Zabrana hidžaba se odnosi na sve muslimanske studentice različitih etničkih grupa, uključujući Ujgure, Kazake i Hui narod, jer zvaničnici tvrde da je zabranu naredilo ministarstvo obrazovanja”, kaže studentica.
Kineski univerziteti su uveli strožije kontrole ideologija od kako je Xi Jinping postao predsjednik prije dvije godine, ali do sada nije postojala otvorena zabrana vjerske odjeće u kampusima.

Xian je već ranije uveo nekoliko ograničenja svojoj multietničkoj populaciji od čega je najmanje 50.000 manjinskih Hui muslimana, od kojih većina živi u uskim ulicama oko gradske Velike džamije, najstarije džamije u Kini.

Od aprila 2014. vlasti Xinjianga nude novčane nagrad doušnicima koji prijave svoje susjede koji imaju bradu. Ranije ovog mjeseca, vrhovni vođa komunističke stranke u Kašgaru je upozorio na nošenje hidžaba.

Osim toga, u decembru mjesecu prošle godine Kina je zabranila nošenje islamske odjeće na javnim mjestima u Urumkiju, glavnom gradu pokrajine Xinjiang.

IslamBosna.ba