IslamBosna.ba- Holandska vlada suspendovala je svoju uposlenicu koja je izjavila da je  teroristička grupa IDIŠ cionistička zavjera.

Holandski ministar pravde, Ivo Opstelten je objavio u petak odluku o suspendovanju Jasmine Haifi, projekt menadžera Centra za internet zaštitu ministarstva protiv koje će biti pokrenuta disciplinska mjera.

U srijedu, Haifi je na svom Twitteru napisala :“IDIŠ nema nikakve veze sa islamom. To je dio plana cionista koji namjerno pokušavaju ocrniti ime islama“.

Haifi je kasnije uklonila komentar, objašnjavajući: „ Uočila sam političku osjetljivost sa mojim poslom. To nije bila moja namjera“.

Dvojica desničarskih zastupnika kazala su da će poslati upit Ministarstvu pravde da li je zapošljavanje Haifi predstavljalo sigurnosnu prijetnju.

Komentarišući izjavu, zamjenik premijera Lodewijk Assher je na svom Twitter profilu napisao: „Kada sam to čuo smučilo mi se“. Asscher je član Socijaldemokratske stranke (PvdA), koja je također i stranka Haifijeve.

U petak, Opstelten je kazao: „Ona se neće vratiti na ovaj položaj, nikada“, dodajući da je ‘šokiran’ sadržajem njezine izjave. Njezina izjava, dodaje on, je ‘nespojiva sa njenim odgovornostima’ i  ‘stoga je uklonjena. Ona nije prava osoba za ovaj posao“.

On dodaje ‘nisu u pitanju vlastita uvjerenja već šta jedan državni službenik izjavljuje“.

Haifa je to izjavila usred polarizirajuće javne rasprave u Holandiji o IDIŠ-u.

U intervjuu za holandski Radio 1  ona je ostala dosljedna svom komentaru, tvrdeći: „Sloboda izražavanja je očigledno rezervisana samo za određene grupe“. Ona nastavlja: „Uzela sam slobodu da se izrazim, i očigledno moram za to platiti. Ne znam zbog čega sam suspendovana, to je ono što ja mislim“.  Ona je također izjavila da IDIŠ ne može biti islamski jer djeluje na način koji se direktno suprostavlja islamu.

IslamBosna.ba