IslamBosna.ba- Nakon potpisivanja primirja sultan se uputio u Damask. U grad je ušao 4. novembra, praćen aplauzima i pozdravima koji se ne pamte ranije. Samo jedna sultanova želja ostala je neispunjena – otići na hadž u sveti grad Mekku. Nekoliko mjeseci kasnije, u februaru naredne godine Salahudin je pao u postelju. Preselio je 4. marta 1193. godine slušajući ajete iz Kur’ana i izgovarajući riječ „Istina“. U svojoj blagajni je ostavio jedan tirski dinar i četrdeset sedam dirhema, što nije bilo dovoljno ni za pogrebne troškove. Iza sebe je ostavio sedamnaest sinova i jednu kćerku. Historičari ga opisuju kao čovjeka srednjeg rasta, svijetle puti, lijepih crta lica i potkesane brade. Nosio je odijelo dugih rukava, turban od skupocjenog platna i draguljima ukrašen bodež o struku.

Njegovi maniri su bili otmjeni, bio je pažljiv, nerazmetljiv i umjeren u hrani. Nije poznato da je ikada pokazao nekontrolisani bijes ili nestrpljivost. Čini se da su moć i blagost, autoritet i velikodušnost u Salahu našli sretnu i rijetku kombinaciju.[1]

Kadija Ibn Šedad, o njegovom preseljenju kaže:

„Toga dana islam i muslimane je zadesila nedaća kakva ih nije zadesila od vremena smrti pravednih halifa. I tvrđava, i grad i čitav svijet bili su prekriveni tugom i bolom čiju veličinu jedino Allah zna. Tako mi Allaha, čuo sam neke ljude kako su poželjeli da se žrtvuju i budu otkup za njegovu smrt. Te riječi čuo sam samo toga dana. I doista, po sebi i drugima znam kada bi se mogli žrtvovati i zamijeniti sultana, to bismo i uradili.“[2]

Vijest o njegovom preseljenju snažno je potresla Damask. Bila je poput zemljotresa koji je istjerao ljude iz domova u plaču i vrisku. Njegov sin Melik Zafir je primao saučešća. Ali jezici nisu bili u stanju govoriti. Ono što oni nisu mogli kazati kazivale su suze koje su lile iz očiju.

Vijest o njegovom preseljenju iz Damaska se proširila čitavim svijetom; prema istoku i prema zapadu. Svi sinovu ummeta su ga oplakivali. Njegovi neprijatelji na Zapadu ga nisu mogli opisati ničim što bi okrnjilo njegovu muževnost ili ukaljalo viteštvo. Među njima ima i onih koji su o njemu posvjedočili istinu. Uzdigao se na stepene koje ne može dostići niko ko se sa njim nadmeće… čak su ostali daleko iza njega.

IslamBosna.ba

Povezano:

Upoznajmo Salahudina el-Ejubijja I- dio

Upoznajmo Salahudina el-Ejubijja II- dio

 Salahudinovo rođenje i mladost

Bitka na Hittinu

Osvajanje Jerusalima  

Treći krstaški pohod

[1]  F. Hiti, Tvorci arapske istorije, Utopija, Beograd, 2004. str. 149.

[2] Ibn Šedad, An-Nawadir as-sultanija wa al-mahasin al—Jusufija, Mektebetul-Handži, Kairo, 1994, str. 250.