IslamBosna.ba– Saudijska Arabija i Egipat su se dogovorili u utorak da formiraju zajednički vojni komitet koji bi razgovarao o sprovođenju zajedničkih vojnih vježbi u Saudijskoj Arabiji, uz učešće zemalja Zaljeva, stoji u saopćenju iz egipatskog predsjedništva.

Prema saopćenju, egipatski predsjednik Abdulfettah es-Sisi se složio o formiraju komiteta tokom sastanka u Kairu sa saudijskim ministrom odbrane princom Muhammedom b. Selman b. Abdulazizom.

U saopćenju se navodi da će vojnici iz Egipta, Saudijske Arabije kao i zemalja Zaljeva učestvovati na vojnim vježbama.

Tokom sastanka sa saudijskim ministrom odbrane, es-Sisi je kazao da će Egipat stati uz druge arapske zemlje, naglašavajući važnost sigurnosti arapskog Zaljeva za sigurnost Egipta, navedeno je u drugom  sapćenju iz predsjedništva.

U međuvremenu, saudijska novinska agencija je izvijestila da je posjeta saudijskog ministra odbrane došla samo nekoliko dana nakon posjete egipatskog ministra odbrane Kraljevini.

Agencija prenosi da su ministri razgovarali o zajedničkoj vojnoj saradnji, najnovijim dešavanjima u regiji te naporima ove dvije države u održavanju sigurnosti regije.

IslamBosna.ba