Zid koji je prekjuče okrečen bijelom bojom, ispisan je sa četiri oscila, i porukom “Bolje je ovako… ua muslimani”, a nacrtan je i muški spolni organ.

 Uvrjedljive poruke prvi je primijetio Esko Merulić, sekretar u OIZ-Podgorica koji se nalazi u sklopu Starodoganjske džamije, udaljenoj svega nekoliko metara od zida.

Iz Islamske zajednice oštro su osudili nemili događaj i zahtijevaju od nadležnih institucija da pronađu i kazne počinioce.

Glavni imam za Podgoricu i Nikšić, Džemo Redžematović, kazao je da ne znaju ko je ispisao grafite uvrjedljivog sadržaja.

“Neprijatno sam iznenađen i frapiran porukama koje su upućene muslimanima Stare varoši i cijele Podgorice.

Bio sam uvjerenja da živimo u multietničkom i multikonfesionalnom skladu i da možemo biti primjer toga u državi ali, nažalost, ovi grafiti mdemantuju”, kazao je Redžematović.

On je u reagovanju kazao da se nada da uvrjedljivi grafiti ne odražavaju stav svih komšija, koji se barem deklarativno zalažu za toleranciju i suživot, a na njima je da ove grafite osude i ograde se od njih. Neka se zapitaju Starovarošani muslimani koji su pisali peticiju protiv upravne zgrade Mesihata, kakve komsije imaju i sta im misle? Da li će ih ponovo slušati za neku drugu peticiju protiv predvodnika muslimana i njihovijeh instituta!

“U suprotnom, bojim se da grafiti ovakve sadržine i konteksta šalju lošu poruku muslimanima i zaudaraju na skorašnje Šahoviće, Bukovicu, Štrpce, kaluđerske lazove i druga kolektivna i planirana stratišta muslimana. A, daj Bože da sam u krivu”, rekao je Redžematović.

(sandzaklivers)

Leave a Reply

*

captcha *