IslamBosna.ba– Velika Britanija je izjavila u utorak da će suspendovati 12 dozvola za izvoz vojne opreme Izraelu, uključujući tenkove, avione i radarske dijelove ukoliko se neprijateljstvo sa Hammasom nastavi u Pojasu Gazze, navodeći kao razlog zabrinutost da se izvoz može iskoristiti za kršenje međunarodnog zakona.

Britanija je prošle sedmice objavila da pregledaju sve dozvole za izvoz Izraelu nakon što su žestoke borbe rezultirale povećanjem broja civilnih žrtava u Pojasu Gazze.

„Vlada Velike Britanije nije u stanju razjasniti da li su kriteriji za dobijanje dozvola za izvoz ispunjene“, kazao je u priopćenju ministar privrede, Vince Cable.

„U svijetlu te neizvjesnosti, donijeli smo odluku o suspenziji dozvola za izvoz u slučaju nastavka neprijateljstava“.

Međutim suspenzija se ne odnosi na komponente za izraelski odbrambeni sistem Iron Dome.

Prema izvještaju britanskoga parlamentarnog odbora od prošlog mjeseca, Velika Britanija izvozi naoružanje i vojnu tehnologiju u vrijednosti od preko 13 milijardi dolara. Oni uključuju i ugovore o isporukama pancira, komponenata za bespilotne letjelice i dijelova za rakete.

Tokom prošle sedmice propalestinski demonstranti u Velikoj Britaniji ušli u fabriku za proizvodnju motora za izraelske bespilotne letjelice u Staffordshireu.

Fabrika Shanstone koja je u Velikoj Britaniji registrirana kao UAV je najveća fabrika za proizvodnju oružja koje se izvozi u Izrael i najveći je proizvođač motora za bespilotne letjelice. U njoj se proizvode motori koji se nalaze u izraelskim bespilotnim letjelicama tipa Hermes 450. Prema dokumentima Amnesty Internationala navedena letjelica je korištena u napadima na civile u Gazi 2008. i 2009. godine.

Nakon novih napada Izraela na Pojas Gaze proizvodnja izraelska kompanije Elbit je povećala proizvodnju za 6 posto što predstavlja rekord u posljednjih pet godina

Vlada Španije je prva zemlja koja je donijela odluku da privremeno zamrzne sav izvoz naoružanja i vojne tehnologije u Izrael zbog agresije u Gazi.

 Tokom 2013. godine Španije je u Izrael izvezla naoružanje u iznosu od pet miliona eura.

Izvoz iz Španije sastojao se od raketnih dijelova, osigurača za ručne bombe, minobacačkih dijelova, elektro-optičke opreme i sistema za kontrolu požara.

IslamBosna.ba