Za Bošnjake je postavljanjem ploče otklonjena višedecenijska nepravda prema njihovim velikanima koji su tokom Drugog svjetskog rata branili narod od četnika, a za Srbe kao i jedan dio Bošnjaka – u pitanju je veličanje saradnika okupatora.

Dr Dobrosav Nikodinović, predsjednik Udruženja Srba “Ras” u Novom Pazaru, obratio se i državnom tužilaštvu Srbije. Prema njegovim riječima takvim tablama direktno se atakuje na srpski narod u Raškoj oblasti, Srbi su zabrinuti i uplašeni, mnogi se zbog atmosfere koja je na djelu sele u druge dijelove Srbije.

U potezima Bošnjaka i na njihov stav o Hadžiahmetoviću i Zvizdiću Nikodinović vidi i želju za obnovom Otomanskog carstva. “Hoće u Raškoj oblasti Tursku, često se mogu čuti i skandiranja “Ovo nije Srbija” ili “Ovo je Turska”. Ako se ovako nastavi, Srba više neće biti u ovom dijelu Raške oblasti”, izjavio je u intervjuu za Vesti Online.

Vlada Srbije naložila je ministarstvima pravde i kulture da ispitaju cio slučaj oko postavljanja spomen ploče Aćif-efendiji u centru Novog Pazara i pokrenu inicijativu da se tabla ukloni, pišu srbijanski mediji.

Svi članovi Vlade su osudili ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina zbog podrške obilježju Aćifu-efendiji.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić oštro je kritikovao Ugljanina i ocijenio da je njegovo prisustvo na postavljanju ploče neprihvatljivo. Vučić je kritikovao Ugljanina da je prekršio dogovor i zbog toga što nikom nije javio da će ići na tu ceremoniju.

Vučić je, inače, kolegama u Vladi Srbije pripremio i govor o tome ko je bio Aćif-efendija.

Kritikama Ugljanina su se potom pridružili i Ljajić, ministar Milan Bačević, a na kraju se u raspravu uključio i premijer Ivica Dačić.

Članovi Vlade su na kraju zaključili da ministarstva pravde i kulture ispitaju cio slučaj i predloži miere koje će se preduzeti, prenose agencije.

Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je u subotu u centru Novog Pazara, u pješačkoj zoni, na mjestu na kojem je nekada bila njegova kuća, a događaju je prisustvovao i Ugljanin.

Vakat.ba

Leave a Reply

*

captcha *