Komentarišući saopštenje SDP povodom pisma podrške premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika upućenog izraelskom predsjedniku Šimonu Perezu u kojem se izražava razumijevanje za tešku poziciju u kojoj se nalazi Izrael i njegovi građani, Vasić je rekao da je to jedno jeftino dodvoravanje SDP-a bosanskim muslimanim i stvaranje vještačkog radikalnog muslimanstva u BiH.

Braniti Hamas i napadati nekoga ko štiti međunarodni legalitet i braniti ga u odnosu na Izrael tobožnjim žrtvama, a pri tom ne pominjati, naravno, objektivno i žrtve izazvane Hamasovim napadom na međunarodno priznatu državu ne treba zaboraviti, naglasio je Vasić.

Vasić je rekao da Hamas, kao leglo ubica i rušilaca mira, redovno uništava sve ono što Palestinci, Izraelci i međunarodna zajednica dogovore kao garant trajnog mira na ovom području.

Jasno je da se u ovom slučaju teroristički pokret ne može izjednačiti sa međunarodno priznatom, legalnom i legitimnom državom, rekao je Vasić.

On je konstatovao da je međunarodna priča o djelatnosti terorističke organizacije Hamas i radikalnog krila palestinske borbe jasna, kao i reakcija međunarodno priznate države.

U saopštenju SDP-a BiH se navodi da premijer Dodik pismom podrške predsjedniku Perezu opravdava izraelsko bombardovanje Gaze i politiku ubijanja nedužnih civila.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik uputio je pismo podrške izraelskom predsjedniku Simonu Perezu, u kojem izražava razumijevanje za tešku poziciju u kojoj se nalazi Izrael i njegovi građani.

Premijer RS je izražava punu podršku u nastojanjima da se osigura bezbjednost i mir narodu Izraela.

U pismu podrške, koje je premijer Dodik uputio juče predsjedniku Izraela, naglašava se da RS ne podržava antiizraelske demonstracije i skupove organizovane u drugom dijelu BiH, odnosno u Federaciji BiH.

Premijer Dodik istovremeno izražava uvjerenje i nadanje da će uskoro biti pronađeno dugoročno mirno rješenje za sukob u kojem se Izrael nalazi.

Izvor: Svevijesti.ba/Srna

Leave a Reply

*

captcha *