– Bio sam imam u 12 džemata u Krajini, u radnom vijeku izgradio sam četiri i obnovio tri džamije – kazuje ef. Kajtezović koji od 1933. godine vodi dnevnik.

Sjeća se kako je nakon Drugog svjetskog rata kao mlad imam sa završenom vjerskom školom pozvan od komunističke vlasti da radi u Općini.

– Sulejmane, biraj koju službu najviše voliš, kazali su mi. Odgovorio sam da najviše volim da budem imam – mualim i da od toga ne odstupam. Pozvali su udbaše, vezali me i poslali u logor u Bosanski Petrovac. Htjeli su da se priklonim Partiji i dobijem dobru službu, ali meni je zatvor bio miliji – prisjeća se tegobnog života.

U zatvorima u više navrata “kao politički” proveo je, po svojoj evidenciji, 212 dana, a nikad nije pravosnažno osuđen. Ostao je privržen vjeri i njenim idealima.

Oženio se 1955. i dobio četvero djece, od kojih je danas dvoje živo. Sulejmanov unuk završio je Islamski fakultet u Medini i na njega je ponosan.

Kajtezovića mezarje

Porijeklo Kajtezovića je iz vremena prije dolaska Osmanlija na ove prostore. Roditelji trojice braće i članovi uže porodice Sulejmana ef. Kajtezovića ukopani su na istoimenom mezarju koje predstavlja kulturno-historijsku znamenitost. Na ovoj grobljanskoj cjelini izdvaja se 16 monumentalnih nišana, postavljenih u periodu od 1913. do 1950. godine.

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *