IslamBosna.ba- Nova anketa tvrdi da oko 82 posto Izraelaca predviđa novi rat protiv Hamasa u Gazzi, izvijestio je u nedjelju izraelski list Yedioth Ahronoth. Istraživanje je sprovela dr. Mina Tzemach i Institut za politiku i strategiju za Herzliya sigurnosnu konferenciju.
Polovina ispitanika vjeruje da izraelska vojska mora poraziti Hamas u predstojećem ratu. Polovina također misli da je Izrael porazio Hamas u prošlogodišnjoj ofanzivi protiv Palestinaca u Gazzi.
Više od polovine, 54 posto, očekuje novi rat između Izraela i libanskog Hizbullaha. Oko 70 posto ispitanika vjeruje da će Izrael pobijediti ukoliko dođe do takvog rata. U isto vrijeme 42 posto smatra IDIŠ manjom prijetnjom za Izrael od Hizbullaha.

U međuvremenu, 68 ispitanika kaže da Izrael treba obnoviti mirovne pregovore sa Palestincima ili predstaviti svoju vlastitu diplomatsku inicijativu. Oko 72 posto kaže da podržava Arapsku mirovnu inicijativu koju je predložila Saudijska Arabija.

Što se tiče najnovijih općih izbora 52 posto je navelo da su nezadovoljni ishodom izbora koji su omogućili četvrti mandat Benjaminu Netanyahuu.

IslamBosna.ba