Iz detaljnog plana iz 1994., da se vidjeti da ne postoji plan koji bi uključivao učenja ezana s minareta prema pisanju Dagen novina. Isto vrijedi i za sve ostale munare u Švedskoj. Sve do sada radilo se u skladu s planom iz 1994. godine.

Ove sedmice predložio je majoritet u Odboru za planiranje u Botkyrki da se plan iz 1994. stavi van snage.

“Nakon proljetne istrage, zaključili smo da urbanistički plan koji isključuje ezan s minareta ne podržava trenutni zakon i stoga plan nije primjenjiv. Promjena plana se može jednostavno izvršiti”, kaže Peter Nyberg (S), predsjednik Uprave putem e-maila.

Kršćanski demokrati su bili jedina stranka koja se protivila odluci. “Ostale stranke se boje reći ne, i tako izgubiti glasove od muslimanskih birača ovdje u Botkyrki”, objašnjava Stefan Dayne (KD), član odbora za planiranje za list Dagen.

“Živjeli smo cijeli život u Švedskoj, plaćali poreze, bili smo dobri građani, dali smo puno Švedskoj. Sada želimo imati nešto malo natrag. Sada želimo imati vjersku slobodu”, kaže Ismail Okur, predsjednik Islamske zajednice u Botkyrki za Dagen.

Primio je vijest s radošću: “To je super! Ezan je za nas kao crkvena zvona za crkve. To je važno. Sada samo ostaje da općinska i gradska vijeća u Botkyrki budu na istoj liniji i glasaju ‘za’, ove jeseni.”

“Prije nego što Gradsko vijeće zauzme stav, naći ćemo vrijeme za dijalog s stanovnicima Botkyrke”, kaže Katarina Berggren (S), gradonačelnik Botkyrke.

 

(SAFF)

Leave a Reply

*

captcha *