“Naša je dužnost da promoviramo i potičemo slobodu izražavanja među našim članovima, uvažavamo raznolikost našeg članstva, prepoznajemo i pružamo jednake mogućnosti svim našim članovima”, izjavili su iz Unije studenata u Londonu (UCLU), prenosi Guardian.

“Cilj UCLU-a je da podstiče dobre odnose između različitih grupa učenika i da stvara sigurno okruženje u kojem svi studenti mogu imati koristi od društva bez obzira na njihvoa vjerska ili druga uvjerenja”, dodaju oni.

Problemi su počeli kada je Udruženje ateista studenata Londona, sekularističko i humanističko društvo, objavilo karikature koje prikazuju poslanike Isusa, a.s., i Muhameda, s.a.v.s.

Udruženje ateista je iskoristiilo naslovnu stranicu iz stripa “Isus i Mo”, britanskog karikaturiste pod pseudonimom Muhamed Jones, kako bi najavili izvjesni društveni događaj na Facebook-u.

Nakon pritužbi studenata, Unija studenata je savjetovala da bi bilo ‘mudro’ ukloniti karikature. Međutim Udruženje je odbilo, pokrenuviši online peticiju da ‘odbrane slobodu izražavanja na Univerzitetu u Londonu”, ujedno uputivši kritiku za navodni pokušaj cenzuriranja društva.

Do četvrtka ujutro peticija je imala gotovo 3.000 potpisa, uključujući i potpis sekulariste Richarda Dawkins-a, koji je ranije izjavio da je ‘islam najveće zlo”. Oni su također dobili podršku Udruženja humanista Velike Britanije, Nacionalnog sekularističkog društva, Nacionalne ateističke federacije, Sekularističkog studentskog udruženja i magazina New Humanist.

Suočeni sa negodovanjima iz Unije studenata su izjavili da zahtjev za uklanjanje karikatura i dalje ostaju na snazi ali da odluke koje se tiču oglašavanja događaja su po nahođenju pojedinačnih udruženja.

“Predsjednici udruženja preuzimaju odgovornost za vlastito promovisanje, i prije objavljivanja UCLU ne provjerava sadržaj”, izjavio je glasnogovornik UCLU-a.

Udruženje ateista smatra pobjedom odluku da kontroverzne karikature zadrže, zahvalivši hiljadama sekularista koje su potpisali peticiju podrške.

Iako je udruženjima unutar Univerziteta zagarantovano pravo na slobodu oglašavanja vlastitih stavova, Unija studenata je potvrdila da bi se Udruženje, i pored toga, moglo suočiti sa disciplinskim mjerama.

“Ukoliko ljudi nastave sa pritužbama, onda će uslijediti uobičajeni postupak”, izjavio je James Skuse, predstavnik Unije zadužen za demokraciju i komunikacije, prenosi Guardian.

On je rekao da disciplinske mjere koje bi mogle preduzeti predstavljaju prisilne ostavke članova odbora Udruženja ili isključivanje iz Unije.

Glasnogovornik Unije je dodao da je njihova dužnost da osiguraju studentima da ne budu maltretirani zbog njihove rase, spola, vjere ili nacionalnosti.

Udruženje ateista međutim je izjavilo da će pružiti otpor bilo kojoj disciplinskoj mjeri.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *