“U 2002. u Aziju, zemlje Bliskog istoka, Latinsku Ameriku i Afriku isporucena je vojna oprema u vrijednosti dvije trecine ukupnog izvoza oruzja u svijetu”, navodi se u izvjestaju pod naslovom “Naoruzavati ili razvijati?”, realizovanom prema podacima iz 17 zemalja clanica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“U prosjeku svake godine svaka zemlja Azije, Bliskog istoka i Afrike na oruzje utrosi 22 milijarde dolara, a taj novac bi omogucio tim zemljama da do 2015. iskoluju svako dete i za dvije trecine smanje smrtnost najmladjih”, naglasava se u izvjestaju Oksfama.

Jos 1994. je procjenjeno da petina duga zemalja u razvoju potice od uvoza oruzja, a njihove vlade i dalje veliki deo svog skromnog budzeta trose na vojne izdatke.

U 2002. godini 90 odsto svih isporuka oruzja u Aziji, na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i Africi poticalo je iz pet zemalja stalnih clanica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija – SAD, Francuske, Britanije, Kine i Rusije, naglasava Oksfam.

“Vlade zemalja najvecih izvoznika oruzja se ne drze svojih obecanja o procjeni uticaja tog izvoza na siromastvo”, konstatuju sa zaljenjem autori izvjestaja.

Jos uvjek se odobravaju prodaje oruzja, iako se na njih trose sredstva iz budzeta koja bi trebalo da budu posvecena obrazovanju i premda ugrozavaju bezbjednost stanovnistva i ljudska prava, navodi Oksfam i podsjeca da se 189 zemalja clanica UN 2000. godine obavezalo da se u okviru Milenijumskih ciljeva do 2015. prepolovi siromastvo u svijetu.

Oksfam navodi da je 17 zemalja obuhvacenih ovim izvestajem potpisalo sporazume kojima se obavezuje da, prije bilo kakvog odobrenja izvoza, vodi racuna o uticaju prodaja oruzja na siromastvo, a izgleda da gotovo 90 odsto vlada nije ni pokusalo da konsultuje svoje ministre za razvoj u procesu izvoza oruzja.

Od tih 17 zemalja, medju kojima su SAD, Rusija i velike evropske zemlje, samo su cetiri – Bugarska, Holandija, Svedska i Britanija – dosad odbacile mogucnost nekih prodaja oruzja zbog razloga u vezi sa trajnim razvojem, a 10 je razmotrilo mogucnost takve ideje, navodi se u izvestaju.

“Razlozi za siromastvo i patnje zemalja Juga su slozeni i mnogobrojni i ne rjesavaju se trgovinom oruzjem”, dodaje Oksfam ali naglasava da su u podsaharskoj Africi vojni izdaci krajem devedesetih povecani za 47 odsto, dok je ocekivani zivotni vijek istovremeno opao na 46 godina, prije svega zbog nedostatka novca za kupovinu lijekova.

Oksfam takodje istice primjer Pakistana koji je 2002. utrosio polovinu svog bruto domaceg proizvoda (BDP) za vojni budzet.

“Danas svijet posvecuje 50 do 60 milijardi dolara za pomoc u razvoju, a 900 milijardi trosi na odbranu”, podsjeca na kraju Oksfam.

NAPOMENA: Za IslamBosnu pripremio Sabahuddin Sijamhodzic

Leave a Reply

*

captcha *