… veteran Kanadske vojske i sadašnji član Internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada. U svojoj izjavi on dalje kaže:

“Kao veteran kanadske vojske, koja je tokom 1993. godine u sklopu UNPROFOR-a bila stacionirana na položajima oko Srebrenice, svjedok sam zločina agresije prema Bosni i Hercegovini i zločina genocida prema Bošnjacima. Zato sam i poveo pravnu borbu za istinu o tim zločinima.

Prošle godine odlučio sam tužiti vladu Kanade zbog diskriminacije koju su pripadnici kanadskog bataljona, u tom periodu, provodili nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ja sam poveo pravnu bitku za istinu o tim zločinima. Uložio sam formalnu tužbu protiv Vlade Kanade zbog diskriminacije, nemara i kršenja privatnosti, u moje ime i za narod Bosne i Hercegovine. Također sam tužbu poslao Komisiji za ljudska prava UN sa sjedištem u Ženevi, Švicarska, moja druga domovina.

Nekoliko nas iz UNPROFOR-a, IFOR-a, SFOR-a i KFOR se namjeravamo vratiti u Bosnu i Hercegovinu u ljeto 2013, s namjerom da učestvujemo u ovogodišnjem Maršu mira za Srebrenicu, 11 jula. Mi smo internacionalna koalicija veterana koji žele pomoći i čiji glas se treba čuti.

Dragi Bošnjaci širom svijeta, samo vašom jedinstvenom akcijom možemo doći do našeg zajedničkog cilja, istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tih zločina”, stoji na kraju ove izjave, prenosi Rijaset.ba.

 

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *