IslamBosna.ba- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se zahtjeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.

Rezoluciju je izglasalo Vijeće koje sačinjava 15 zemalja članica. U korist izglasavanja rezolucije glasalo je 14 država. Prva je to rezolucija Vijeća sigurnosti koja se tiče Izraela i Palestine u gotovo osam godina.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se Egipat povukao pod pritiskom Izraela i novoizabranog predsjednika SAD, Donalda Trumpa.

Izrael i Trump su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promjenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Visoki dužnosnik izraelske vlade rekao da iza tzv. “sramotnog” nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija protiv izraelskih naselja stoje američki predsjednik Barack Obama i državni sekretar John Kerry.

To je bio jedan od najžešćih ličnih napada vlade premijera Benjamina Netanyahua na Obamu koji je pri kraju svojeg predsjedničkog mandata, a izraelski i američki vođa i inače imaju loš odnos.

Palestinci zahtijevaju nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u Gauzi i istočnom Jerusalemu, područjima koje je Izrael 1967. okupirao u ratu. Veći dio međunarodne zajednice i Ujedinjene nacije izraelska naselja na Zapadnoj obali smatraju nelegalnim preprekama miru.

U rezoluciji se od Izraela traži da “odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jerusalem”, te se dodaje kako izgradnja naselja “nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

IslamBosna.ba