IslamBosna.ba- Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu saopćio je da će danas u Sankt Petersburg doputovati visoka turska vojno-bezbjedonosna delegacija koju će sačinjavati direktor Nacionalne obavještajne službe (MIT), predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i predstavnici turske vojske kako bi razmatrali sirijsko pitanje.

Čavušoglu je, na press konferenciji u Rusiji, istakao “da nije prikladno napadati i boriti se protiv umjerenih opozicionih grupa i držati pod opsadom sirijski grad Haleb.” On je dodao: “Složili smo se sa Rusijom da treba prekinuti vatru, dozvoliti ulazak humanitarne pomoći i tragati za političkim rješenjem sirijskog problema.”

U međuvremenu rusko ministarstvo odbrane je izjavilo da će svakodnevno obustavljati napade na Haleb u trajanju od tri sata kako bi omogućili prolaz humanitarne pomoći.
“Da bi se osigurala potpuna sigurnost konvoja u Haleb, od sutra od 10 sati ujutro do jedan sat popodne po lokalnom vremenu postojat će humanitarne pauze”, kazalo je ministarstvo.
“Sva vojna neprijateljstva, zračni i artiljerijski napadi bit će obustavljeni”, kazao je general Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije.

Visoka turska delegacija na čeku sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, u kojoj su i brojni zvaničnici turske vlade boravi u prvoj posjeti Rusiji nakon otopljenja odnosa koji su naglo zahladnili, nakon što je u septembru turski vojni avion oborio ruski koji je povrijedio turski zračni prostor.

IslamBosna.ba