Hilal Soudani kaže da bi zbog vjere imao problem kad bi sponzor Dinama postala neka od kladionica ili, kao u slučaju Papissa Cissea, tvrtka s lihvarskim kamatama.

24sata: Držite se strogog posta u ramazanu, devetom, svetom mjesecu po islamskom kalendaru. Kako izgleda vaš dan?

Dižem se prije pet sati kako bih nešto pojeo i popio. Onda postim sve do zalaska sunca. Već sam se naviknuo, moja obitelj i ja smo veliki tradicionalisti, tako sam odgajan, pa mi više nije toliko teško. I trener mi pomaže, dozira mi treninge, pogotovo one poslijepodne. Za nekoliko dana ramazan završava pa će biti lakše.

24sata: Kada počnete jesti i piti tijekom dana bit ćete još bolji?

Ha, ha… Bit ću bolji zato što ću biti u boljoj formi, a i s momčadi ću se bolje razumjeti i uigrati.

24sata: Senegalski igrač Papis Cisse odbio je otići na pripreme s Newcastelom jer je na dresu bila “kriva” reklama, firma koja zarađuje na kamatama. Kako biste vi postupili u sličnoj situaciji?

Čuo sam za Cissea. Mi muslimani ne bismo smjeli to reklamirati, kao ni bilo koji oblik kockanja ili klađenja. Sigurno je da bi bilo problema kad bi Dinamo dobio ponudu da reklamira takvo što. Nasreću, Dinamo nema takvih reklama pa nemam problema.

24sata: Idete li u Zagrebu u džamiju, molite li se?

U svlačionici su mi napravili mjesto za molitvu, i dalje molim pet puta na dan. U džamiji sam bio i ići ću kad god budem mogao, pogotovo ću pokušati u džamiji biti petkom. To je za nas najvažniji dan za molitvu.

24sata: Kako vam se sviđa Zagreb, koliko ste vidjeli?

Bio sam puno u centru grada, vidio sam dosta i sviđa mi se. Sad ću još i više istražiti kad mi je došla supruga. Nedavno smo se vjenčali, a skoro je od onda nisam vidio. Sad kad sam našao stan, došla je i više ćemo se vidjeti. Ja sam još i pješak, uglavnom se vozim taksijem, no nemam ništa protiv voziti se tramvajem. Izvan terena sam kao i svaki drugi građanin. I da, molim vas, ne pitajte me o supruzi ništa, jer u našem svijetu se to ne govori, ni ime žene ni o privatnom životu. Baš ništa.

24sata: Je li istina da je ona presudila da dođete u Dinamo iako ste imali ponude Benfice i Celtica?

Savjetovao sam se s cijelom obitelji, naravno i sa suprugom. Svi su bili za moj dolazak u Dinamo, pogotovo nakon što sam ljudima ovdje dao riječ. Ponavljam, tradicionalist sam i kod nas riječ znači sve.

24sata: Prepoznaju li vas već ljudi na ulici nakon prvih golova?

Moram priznati da su počeli. Neki traže autogram, neki bi se slikali…

24sata: Kad ste došli prvi put u Zagreb, izbornika Alžira zvali ste “colonel”. Bojite li ga se?

Ma ne… Tako sam ga nazvao jer sam čuo da su ga igrači tako zvali dok je bio u Dinamu. Ne bojimo se Vahida Halilhodžića, ali prema njemu svi igrači imaju veliki respekt. Vidi se da je odličan stručnjak. Strog je i poštujemo ga, ali ga se ipak ne bojimo.

24sata.hr